Hlavní obsah

Bronz z duelu zklamaných pro USA. Nebyli jsme na dobré vlně, lituje kanadský kapitán McDavid

Kodaň
Aktualizováno

Čtvrtfináloví přemožitelé českého týmu končí na hokejovém MS v Kodani třetí. Američané za posledních padesát let dosáhli teprve popáté na medaili, pokaždé měla bronzovou hodnotu. Cenný kov urvaly USA v zámořském duelu zklamaných, přičemž na Kanaďanech byla znát větší hořkost z absence ve finále, které hráli na předchozích třech šampionátech.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Bez medaile, Kanada letí domů poražena.

Článek
Fotogalerie

„Přece jen máte v hlavě, že je rozdíl jít do boje o zlato nebo hrát jen takový duel útěchy," mínil kanadský obránce Marc-Edouard Vlasic, jenž byl autorem jediné branky svého týmu v zápase o bronz.

Ve tvářích kanadských hráčů šlo číst i velké vnitřní rozčarování. „Buďte ujištění o naší motivaci, nešli jsme se jen klouzat po ledě a návrat s prázdnýma ruka rozhodně nebyl naším plánem," durdil se útočník Ryan Nugent-Hopkins.

„V bitvách o medaili kanadské mužstvo nefungovalo správně, nebyli jsme na dobré vlně. Bylo těžké ustát emocionální zápasy, ale doplatili jsme v nich na fauly," připomněl kapitán Connor McDavid, že od Švýcarů i Američanů inkasoval výběr kolébky hokeje dva góly z přesilovek soupeře.

Kane vyrovnal nepřekonanou hranici

Kanaďané semifinále sice ovládli na střely 45:17, jenže konečné skóre mělo podobu 2:3. „Švýcarsko zaslouží všechen respekt a uznání světa, ale ten zápas jsme neměli prohrát. Jenže jejich brankář vytáhl z klobouku skvělé zákroky," tvrdil Vlasic. „Genoni by se snad postavil i na hlavu, aby vše pochytal," řekl další obránce Aaron Ekblad.

USA byly v neděli odpoledne na bronz prostě hladovější, i když pro ně muselo být rovněž frustrující, že prohrály i deváté semifinále na MS od zavedení vyřazovací části v roce 1992. „Věděli jsme, že prvotní zklamání po debaklu od Švédů musíme hodit na hlavu a ještě najít morální sílu porvat se o medaili, která tady zbyla," říkal autor dvou gólů do kanadské sítě Chris Kreider.

Nejproduktivnější hráč šampionátu Patrick Kane přihrávkou na vítěznou trefu dosáhl dvacátého kanadského bodu, čímž vyrovnal čtyřicet let na MS nepřekonanou hranici. „Pro mě je ale nejdůležitější pocit, že jsem pomohl všem chlapcům z týmu, abychom měli společně alespoň bronzovou radost," říkal.

Reklama

Související témata: