Hlavní obsah

Těším se na další roky, hlásí česká hokejová naděje po MS

Praha

Nevědělo se, teď už se ví. Devatenáctiletý Martin Nečas zvládl hokejové mistrovství světa. Neměl zkušenosti s mezinárodním hokejem dospělých, nestihl přípravný kemp, dohrával finále extraligy s Kometou Brno. Trenéři ho přesto povolali do národního týmu a on ukázal, že může být jedním z tahounů do dalších let. Snad let medailových. „Všichni jsme si mistrovství světa užili, byl to dobrý turnaj, ale zase to byl neúspěch. My mladí si z toho vezmeme zkušenosti a budeme se to snažit napravit v dalších letech,“ řekl po příletu z Dánska forvard, který se bude chtít příští sezónu prosadit v NHL v týmu Caroliny.

Martin Nečas jako příslib do budoucna.Video: Sport.cz

 
Článek

Co vám daly dva týdny v Dánsku?

Hlavně zkušenosti, pro hodně kluků to bylo první mistrovství světa. Doufám, že v příštích letech už budeme přecházet přes čtvrtfinále a budeme lepší.

Na co si po letech vzpomenete?

Asi na gól se Slovenskem, to byl nejhezčí zážitek. Pak asi gól proti Americe.

Trenér Josef Jandač o mladých
Nečas i Chytil zvládli mistrovství světa výborně. Další kluci, které nominace minula, ať to byl Kaut, Zadina, Galvas, mají budoucnost před sebou a v příštích letech budou páteří. Tohle by mohl být odraz k lepším zítřkům.

Co byste řekl k šatně, spoluhráčům?

Byli jsme parta, to bylo nejlepší. Neodehráli jsme základní skupinu špatně, i když nám ze začátku chyběly výhry za tři body. Celkově to bylo dobrý, ale rozhodoval jeden zápas, ten jsme o gól nezvládli. Jinak mě překvapili mladí beci Libor Šulák a Filip Hronek, hráli výborně. A když přijeli Pasta (David Pastrňák) s Krejčou (David Krejčí), tak jsme věděli, že budou hned bodovat. Roman Červenka a Tomáš Plekanec nám šli zase příkladem, postarali se o nás.

S některými se můžete potkat v další sezóně v NHL...

Doufám, je to můj cíl, hrát proti nim příští rok.

Na turnaji se vám dařilo, tři góly, dvě asistence, mohou vám výkony z Dánska pomoci v NHL?

Těžko říct, určitě to byl sledovaný turnaj, ale záleží na mně. Dám si chvíli odpočinek a začnu se připravovat na novou sezónu. Pak bude záležet, jak budu hrát v kempu a v přípravě, jestli se udržím.

Jaký máte plán na další týdny?

Na chvíli pojedu za rodinou domu, pak mám v plánu dovolenou, to jsou nejbližší plány. Potom mě čeká nejdůležitější léto, budu mít čas, pořádně se připravím. Loni nebylo tolik času. Určitě potřebuju zesílit, na tom musím zamakat.

Když se vrátíme o pár měsíců zpět, nemrzí vás, že jste nebyl na olympiádě?

V tu dobu jsem neměl asi výkonnost, nevím. Trenéři takto rozhodli a já je za to neodsuzuju. Klukům jsem fandil, jsem rád, že jsem byl na mistrovství světa.

Máte v hlavě, že v dalších letech se bude zodpovědnost přesouvat na vás a další mladé hráče?

Na mistrovství nás bylo hodně mladých... včetně Davida Pastrňáka, u něj se ale vědělo, že bude hrát výborně. Ostatní taky hráli výborně, což je pro nás jen dobře. Doufám, že příští roky budou jen lepší. Těším se moc, mladí kluci přinesli dravost, když k tomu přidáte zkušenost, tak tohle může fungovat.

Reklama

Související témata: