Hlavní obsah

BRATISLAVSKÝ GLOSÁŘ: Nezdar s Ruskem? Porážka, která může být užitečná

Bratislava

I za tím špatným hledej vždycky něco dobrého. Tohle by si měli říct čeští hokejisté po bratislavské porážce s Ruskem (0:3), která pro ně může být jen užitečná. Pokud jim dojde, že s takovým výkonem na top týmy nestačí a že se musí vrátit k tomu, co předvedli na úvod turnaje proti Švédům. Jinak mohou nastat potíže i s postupem do čtvrtfinále.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nikita Gusev (druhý zleva) střílí Patriku Bartošákovi druhý gól.

Článek

Nechci malovat čerta na zeď, jen se mi zdá, že první dva skvěle zvládnuté zápasy naplnily reprezentanty pocitem, že dokáží hrát s každým velký hokej, jenže najednou narazili na své limity. Proti Rusům upustili od agresivního projevu, nedokázali se soupeři dostat pod kůži a rozdíl v herní kvalitě nedokázali vyrovnat hokejovou energii, s níž vyřídili podobně silné Švédy a přejeli bez potíží Nory.

Sborné se najednou báli. Trenér Říha mluvil o obrovském respektu a neuměl si dost dobře vysvětlit, proč byla v české hře spousta ztrát puku, málo střelby a točila se do rohů, místo aby šla přímo na branku. Co naplat, že národní tým ubránil všechny přesilovky sborné, když ty svoje sehrál bídně.

Nastoupili jsme na Rusy s obrovským respektem, říká Miloš Říha. Dopíše na soupisku Milana Gulaše?

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Hráči sami přiznávali, že je ten zápas posadil na zadek. Právě na nich teď bude, aby si uvědomili, jak cestou jít dál. Potenciál v sobě mužstvo má, ale musí předvádět hokej jako při premiérovém utkání. Důležité je, že předšampionátové obavy z brankářského postu rozptýlil Bartošák, jenž chytá s jistotou a nová role otce jeho výkon ovlivnila spíš pozitivně.

Prohra s Ruskem skutečně není pohromou, národnímu týmu může jen pomoct a totální volno, které Říha vyhlásil na úterý, není vůbec špatný nápad. Myšlenku, že si všichni od sebe potřebují odpočinout, kvituji. Na led se musí reprezentanti vrátit hladoví.

Já myslím, že nám nevadí, když si sednem trošku na prdel, říká kapitán Jakub Voráček

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Třináctý hráč ze zámoří a konečně ryzí centr Faksa by po svém nasazení snad už ve čtvrtek na Lotyše mohl vylepšit mizernou úspěšnost na vhazování a další zápasy s papírově slabšími soupeři jako jsou Italové a Rakušani snad dají i možnost vyladit dosud ne úplně přesvědčivou hru v početné výhodě.

Riskantní je koučův tah s dodatečným povoláním Gulaše, který měsíc nehrál. Nikdo asi nedokáže říct, jak je hokejové na tom, taky proto má nejbližší čtyři dny hlavně intenzivně trénovat, aby chytil rytmus. Ale dá se Říhův krok pochopit, že zrovna pro přesilovku to může být dobrý tah. Prostě věří své trenérské intuici a doufá, že Kovář s Gulašem předvedou, co vedle sebe dovedou.

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: