Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 5:4Češi ve velké bitvě zlomili Švýcary! Gólem do prázdné branky rozhodl v závěru Rutta

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Frick 0 : 1
13. Voráček 1 : 1
21. Simon 2 : 1
27. Frolík 3 : 1
27. Scherwey 3 : 2
29. Kubalík 4 : 2
42. Scherwey 4 : 3
57. Niederreiter 4 : 4
59. Rutta 5 : 4
Záznam online reportáže

Jan Švanda (Bratislava)Sport.cz
Aktualizováno

Čeští hokejisté zvládli na MS i svůj poslední zápas v základní skupině. Houževnaté Švýcary porazili 5:4, když se gólem a dvěma přihrávkami blýskli kapitán Jakub Voráček a útočník Dominik Simon. S kým a ve které hale se svěřenci trenéra Miloše Říhy utkají ve čtvrtfinále, rozhodnou až večerní duely Švédů s Rusy a zámořský souboj mezi USA a Kanadou.

Bylo to vyšpičkovaný, ale my si nic nenecháme líbit. I v tom je naše síla, těší Radko GudaseVideo: SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Češi nastoupili proti Švýcarům se sedmi beky, třinácti útočníky a po dvouzápasové pauze i s brankářem Bartošákem. Do sestavy se vrátil také obránce Moravčík, naopak jen z tribuny sledovali duel Zámorský a opět forvard Chytil.

Souboj začal pěkně zostra. Kubalík v první obrovské šanci trefil zblízka jen brankáře Berru a trest se dostavil o pár sekund později. Martschini zpoza branky předložil puk mezi kruhy Frickovi a ten ho ranou z první uklidil k levé tyči.

Svůj gól jsem neviděl, čekal jsem, co řekne rozhodčí, přiznává Dominik Simon

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Rychlá trefa nalila Švýcarům krev do žil. Po přísném Voráčkově vyloučení na dvě minuty za nebezpečnou hru vysokou holí předvedli parádní kombinaci, na jejímž konci pálil Hischier, na Bartošáka však nevyzrál. Švýcaři dál nebezpečně zatápěli. Z pravé strany se řítil Hofmann, s jeho pokusem na přední tyč si ovšem český gólman poradil.

Poté byl zápas asi na deset minut přerušen kvůli opravě plexiskla a Čechům krátká pauza pomohla. Nejprve nevyužili přesilovku po faulu Berry, v další početní výhodě už ale zaplněnou halu rozburáceli. V přečíslení tři na jednoho naservíroval Kovář kotouč Voráčkovi, který přesnou střelou rozvlnil síť. Češi hráli důrazně a v závěru druhé třetiny, která byla plná potyček a šarvátek, začali mít navrch. Palát pronikl až před Berru, jenž proti němu vytáhl pravý beton. O chvíli později se vyznamenal i proti střele Simona a v samém závěru kryl také ránu Musila.

Pro mě těžký zápas, měli strašně moc střel, hodně gólovek, hodnotí duel se Švýcary Patrik Bartošák

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Češi se dočkali až v úvodu prostřední dvacetiminutovky. Po rychlém výpadu posunul po pouhých 38 sekundách Voráček puk Simonovi, jenž ho po střetu s Haasem v pádu dopravil do branky, byť srazil i brankáře Berru. Rozhodčí sice nejprve rozpažili, jenže česká lavička sáhla po trenérské výzvě. Rozhodčí šli tedy celou situaci prozkoumat a gól nakonec uznali! Říhovi svěřenci se tím dostali na koně a ve 27. minutě udeřili potřetí, když Frolík procedil puk mezi betony Berry. Nahrával mu Voráček, který s 15 body za tři góly a 12 asistencí vytvořil bodový rekord v české reprezentaci na mistrovství světa.

Mezi tyče putoval náhradník Mayer a bouřící hala si přála další góly ve švýcarské síti. Jenže přišla komplikace. Bartošák sice vyrazil ránu Scherweye, jenže puk nešťastně trefil u tyče stojícího Jaškina a skončil v brance. Švýcaři prahli po vyrovnání a byli k němu blízko po teči Mosera. Ve 29. minutě ale přišel další z klíčových momentů utkání. Simon u mantinelu vybojoval puk pro Kubalíka, jenž po ledě prostřelil Mayera.

Tým ukázal krásné akce, bojovnost, charakter, srdíčko, chválí po základní skupině trenér Miloš Říha

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

V závěrečné části se Švýcaři pokoušeli o kontaktní gól a ten přišel ve 42. minutě, když Scherwey nasměroval kotouč do horního koutu branky. Tým ze země Helvétského kříže přidal na obrátkách a hrozil stále víc a víc. Scherwey prahnul po hattricku, Bartošák ale mužstvo podržel, přesto těsný náskok nakonec neudržel.

Čtyři minuty před vypršením šedesáté minuty protlačil puk za jeho záda Niederreiter, posila z Caroliny. Švýcaři věděli, že jen tříbodová výhra je posune v tabulce před český tým a v závěru tak riskli stejně jako v pondělí Lotyši proti Švédům hru bez brankáře. A tah se jim nevyplatil, odkrytou klec trefil v závěru obránce Rutta.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina B (Bratislava):
ČR - Švýcarsko 5:4 (1:1, 3:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. J. Voráček (Jan Kovář, Frolík), 21. Simon (J. Voráček, Hronek), 27. Frolík (J. Voráček, Simon), 29. D. Kubalík (Simon), 59. Rutta - 3. Frick (Martschini, Scherwey), 27. Scherwey (Martschini, Kurashev), 42. Scherwey (Y. Weber, Martschini), 57. Niederreiter (Josi, Hischier). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Romasko (Rus.) - Goljak (Běl.), Oliver (USA). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 9085.
ČR: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Švýcarsko: Berra (27. Mayer) - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora, R. Diaz - Andrighetto, Haas, Niederreiter - Fiala, Hischier, Hofmann - S. Moser, Ch. Bertschy, Ambühl - Martschini, Kurashev, Scherwey - Rod. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin a Christian Wohlwend.

Reklama

Související témata: