Hlavní obsah

Kanada - USA 3:0Hokejisté Kanady zakončili první část MS výhrou

Košice

Hokejisté Kanady porazili na závěr základní části mistrovství světa v Košicích tým Spojených států amerických 3:0, vyhráli skupinu A a ve čtvrtečním čtvrtfinále se utkají se Švýcarskem. Čtvrtí Američané budou hrát s dosud neporaženým Ruskem. Kanaďané dnes podruhé za sebou a potřetí na turnaji neinkasovali, čisté konto udržel brankář Matt Murray.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kanaďan Kyle Turris (druhý zleva) se raduje z gólu proti USA. Na snímku s ním jsou zprava Dante Fabbro, Jared McCann a Anthony Mantha.

Článek

"Američané tvrdě makali, mají tady dobrý tým. Ale naše defenziva byla výborná, to bylo klíčové. Nezačali jsme na turnaji nejlépe, ale myslím si, že hrajeme zápas od zápasu líp a chceme v tom pokračovat," řekl Murray.

Kanadě se stejně jako v předešlých dvou zápasech proti Německu a Dánsku vydařil začátek a již po 109 sekundách se dostala do vedení, když gólmana Schneidera překonal po chytré a nečekané Stoneově přihrávce zpoza branky Dubois.

Hráči Javorových listů byli aktivnější a v 9. minutě vedení navýšili. Po přečíslení dva na jednoho se prosadil Turris. Kanaďané v brance se spolehlivým Murrayem pak už zápas kontrolovali.

"Měli jsme pár šancí, ale nevyužili jsme je. Zároveň musíme hrát lépe před naší brankou," řekl americký obránce Zach Werenski, který nastoupil poprvé na turnaji.

V polovině utkání mohl snížit z brejku Vatrano, ale trefil tyč. Ve 36. minutě se už Kanada radovala z třetího gólu, rozhodčí však Stoneovu trefu neuznali pro hru vysokou holí. Již o 33 sekund později Kanaďané skórovali znovu a tentokrát v souladu s pravidly.

"Daří se nám dávat góly ve správnou chvíli," pochvaloval si útočník Jonathan Marchessault.

Vyprodaná Steel arena další gól neviděla, Murray potřeboval k čistému kontu 28 zákroků. "Chytal opravdu dobře, ale celá naše defenziva byla výborná. Hráli jsme skvěle týmově," pochvaloval si kanadský útočník Kyle Turris.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina A (Košice):
Kanada - USA 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Dubois (Stone), 9. Turris (Mantha), 36. McCann (Turris, Fabbro). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Fraňo - Lhotský (oba ČR), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 2:2, navíc Mantha (Kan.) 10 min. Bez využití. Diváci: 7440.
Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Theodore, Fabbro, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Henrique, Jost - Strome. Trenér: Alain Vigneault.
USA: Schneider - R. Suter, Martinez, Werenski, Skjei, Q. Hughes, Hanifin, Fox - P. Kane, White, DeBrincat - Keller, D. Larkin, J. van Riemsdyk - Kreider, Eichel, Gaudreau - D. Ryan, Glendening, Vatrano - Kunin. Trenér: Jeff Blashill.

Reklama

Související témata: