Hlavní obsah

Finsko - Německo 2:4Němci nečekaně porazili Finy, rozhodl Draisaitl

Hokejisté Německa porazili ve svém závěrečném zápase v základní skupině A na mistrovství světa v Košicích Finsko 4:2 a posunuli se na průběžně třetí místo tabulky. Finsko, které poprvé na turnaji nebodovalo, je zatím první. Hrdinou zápasu se stal útočník Leon Draisaitl, který ve třetí třetině nejprve v přesilové hře posunul Německo do vedení a při power play poté upravil na konečných 4:2.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Němec Leon Draisaitl skóruje v závěru do prázdné brány proti Finům.

Článek

Do první šance se dostal v úvodní přesilové hře Jokiharju, trefil ale jen tyč. Seveřané byli výrazně střelecky aktivnější, do vedení šli v 16. minutě, kdy Lehtonenovu střelu od modré čáry tečoval Pesonen.

Němci vyslali v úvodní dvacetiminutovce na brankáře Lankinena jen tři střely, přesto se jim podařilo za dvě minuty vyrovnat. A zasloužil se o to po rychlém protiútoku a přečíslení dva na jednoho Michaelis. Následně mohl otočit skóre Draisaitl, Lankinen si ale s jeho zakončením poradil.

Do vedení se tak opět dostali Finové, ve 25. minutě se prosadil Tyrväinen, který se dnes posunul do středu elitního útoku Seveřanů.

Němci byli ale po přestávce mnohem aktivnější a Lankinen si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Finská jednička si poradila s první šancí Kahuna, útočník Chicaga se ale o pár sekund později přece jen prosadil.

Foto: David W Cerny, Reuters

Německý brankář Philipp Grubauer v akci proti Finům.

A ve třetí třetině se Německu podařilo výsledek otočit. Draisaitl nejprve v přesilové hře překonal Lankinena potřetí. Tým kouče Söderholma pak několikrát podržel na šampionátu podruhé chytající brankář Grubauer a při power play svým pátým gólem na turnaji podtrhla nečekanou výhru znovu hlavní hvězda německé sestavy Draisaitl.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina A (Košice):
Finsko - Německo 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 16. Pesonen (M. Lehtonen, Jokiharju), 25. Tyrväinen (Ojamäki) - 18. Michaelis (Plachta, Eisenschmid), 34. Kahun (Draisaitl), 45. Draisaitl (Pföderl), 59. Draisaitl. Rozhodčí: Gofman (Rus.), Reneau - Hancock (oba USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 6685.
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.
Německo: Grubauer - M. Müller, Holzer, Seidenberg, Nowak, J. Müller, Reul, Schopper - Hager, Draisaitl, Ehliz - Eisenschmid, Michaelis, Plachta - Mauer, Kahun, Tiffels - Pföderl, Noebels, Loibl - Fauser. Trenér: Toni Söderholm.

Reklama

Související témata: