Hlavní obsah

Ruská síla na MS! Za sbornou nastoupí Ovečkin, s týmem trénuje Kučerov, Malkin i Kovalčuk

Praha

Nejlepší střelec NHL Alexandr Ovečkin z Washingtonu je další hvězdnou posilou hokejistů Ruska pro mistrovství světa na Slovensku. Vedle třiatřicetiletého trojnásobného mistra světa a loňského vítěze Stanleyova poháru vyztuží sbornou z týmu Capitals také další útočník Jevgenij Kuzněcov a obránce Dmitrij Orlov. Trenér Ilja Vorobjov se může těšit také na zadáka Nikitu Zajceva z Toronta a útočníka Jevgenije Dadonova z Floridy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alexander Ovečkin nastoupí za Rusko na MS

Článek

Ovečkin oblékne dres sborné poprvé od září 2016, kdy hrál na Světovém poháru v Torontu. Na mistrovství světa se představí už potřinácté a ve sbírce má vedle tří zlatých medailí (2008, 2012 a 2014) i dvě stříbra a tři bronzy.

S 51 brankami z 81 utkání získal už poosmé v kariéře Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL a překonal rekord Bobbyho Hulla, který kraloval kanonýrům sedmkrát. Celkem si připsal 89 bodů, v play off přidal v sedmi duelech neúspěšné série 1. kola s Carolinou devět bodů za čtyři góly a pět asistencí.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Ostrostřelec ve službách Washingtonu Alexandr Ovečkin (vlevo) si v rozhodujícím sedmém utkání 1. kola play off NHL na brankáře Caroliny Petra Mrázka nepřišel.

Šestadvacetiletý Kuzněcov, jenž loni při cestě Capitals za Stanleyovým pohárem ovládl produktivitu play off, je mistrem světa z roku 2012. Na světovém šampionátu hrál naposledy v roce 2017 v Německu a ve Francii, odkud si přivezl bronz.

Hráli tam i Orlov a Dadonov, kteří mají zlato z roku 2014. Zajcev si zopakuje účast z loňského šampionátu v Dánsku a na první triumf čeká. Pro Dadonova jako jediného z pětice nových posil ze zámoří skončila sezona už po základní části, ale po zranění čekal na povolení ke startu od Panthers.

Foto: Sport.cz

Nikita Kučerov proměnil svůj nájezd v penaltovém rozdtřelu s Buffalem.

Chystá se Kučerov i Kovalčuk

S týmem sborné už se připravují brankář Alexandr Georgijev z New York Rangers a útočník Ilja Kovalčuk z Los Angeles. Dalšími jistými posilami jsou gólman Andrej Vasilevskij, obránce Michail Sergačov a nejproduktivnější hráč této sezony NHL Nikita Kučerov z Tampy Bay a další útočníci Jevgenij Malkin z Pittsburghu, Nikita Gusev z Vegas a Arťom Anisimov z Chicaga. V přípravě jsou také beci Ilja Ljubuškin z Arizony, Bogdan Kiselevič z Winnipegu a zařadí se i Jegor Jakovlev z New Jersey.

Rusko bude na šampionátu v pondělí 13. května třetím soupeřem českého týmu v základní skupině B v Bratislavě.

Reklama

Související témata: