Hlavní obsah

V nominaci hokejistů Kanady na MS je i Tavares z Toronta

Aktualizováno

Útočník John Tavares z Toronta je největší hvězdou v dvaadvacetičlenné nominaci hokejistů Kanady na mistrovství světa na Slovensku. Osmadvacetiletý Tavares má ve sbírce úspěchů zlato z olympijských her v Soči z roku 2014 a také triumf na Světovém poháru o dva roky později. Na světový šampionát se vydá počtvrté a poprvé od roku 2012.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

John Tavares z Toronta před brankářem Bostonu Tuukkou Raskem.

Článek

Na medaili z mistrovství světa jednička draftu z roku 2009 čeká. Tavares loni v létě po devíti letech opustil New York Islanders a podepsal s Maple Leafs sedmiletý kontrakt na 77 milionů dolarů. V této sezoně díky podpisovému bonusu bral 15,9 milionu a byl nejlépe placeným hráčem NHL.

V týmu jsou také tři mistři světa. Útočník Sean Couturier z Philadelphie dosáhl na triumf v roce 2015 v Praze. O dva roky později v Paříži a Kolíně nad Rýnem získal i stříbro a hrál také na Světovém poháru před třemi roky za Výběr Severní Ameriku.

Zlato z roku 2016 z Petrohradu mají Sam Reinhart z Buffala a Mark Stone z Vegas, který stále vládne produktivitě play off NHL, poté co v sedmi utkáních nasbíral 12 bodů za šest branek a stejný počet asistencí.

Na loňském šampionátu v Dánsku, kde Kanada skončila čtvrtá, se představili obránci Darnell Nurse z Edmontonu a Thomas Chabot z Ottawy a útočníci Kyle Turris z Nashvillu, který už hrál i na MS v roce 2014.

Na premiéru v dresu Kanady se může těšit brankář Matt Murray z Pittsburghu, který s Penguins získal 2016 a 2017 Stanleyův pohár. Představil se v roce 2016 na Světovém poháru společně s Couturierem v dresu Výběru Severní Ameriky.

Debutanty na velké mezinárodní akci v týmu trenéra Alaina Vigneaulta budou také brankáři Carter Hart z Philadelphie a Mackenzie Blackwood s obráncem Damonem Seversonem z New Jersey, další zadáci Dante Fabbro z Nashvillu, Shea Theodore z Vegas a útočníci Anthony Mantha z Detroitu, Mathieu Joseph s Anthonym Cirellim z Tampy Bay, Adam Henrique z Anaheimu či Dylan Strome z Chicaga.

Zadáci Troy Stecher z Vancouveru a Brandon Montour z Buffala a útočníci Tyler Bertuzzi z Detroitu a Jonathan Marchessault z Vegas neoblékli dres Kanady dosud na mezinárodní scéně ani v mládežnických reprezentacích. Zlato z juniorských šampionátů mají Hart, Fabbro, Nurse, Theodore, Reinhart, Tavares a Turris.

Do MS vstoupí Kanada v pátek 10. května v Košicích proti Finsku a v dalších zápasech základní skupiny bude hrát s Velkou Británií, domácím Slovenskem, Francií, Německem, Dánskem a Spojenými státy americkými. Kanaďané se budou před turnajem připravovat ve Vídni a v úterý 7. května tam sehrají přípravný duel s Rakouskem.

Nominace hokejistů Kanady na MS v Košicích a Bratislavě (10.-26. května):
Brankáři:
Mackenzie Blackwood (New Jersey/NHL)
Matt Murray (Pittsburgh/NHL)
Carter Hart (Philadelphia/NHL).
Obránci:
Dante Fabbro (Nashville/NHL)
Darnell Nurse (Edmonton/NHL)
Shea Theodore (Vegas/NHL)
Damon Severson (New Jersey/NHL)
Troy Stecher (Vancouver/NHL)
Brandon Montour (Buffalo/NHL)
Thomas Chabot (Ottawa/NHL),
Útočníci:
Anthony Mantha, Tyler Bertuzzi (oba Detroit/NHL)
Mark Stone, Jonathan Marchessault (oba Vegas/NHL)
Mathieu Joseph, Anthony Cirelli (oba Tampa Bay/NHL)
Sean Couturier (Philadelphia/NHL)
Adam Henrique (Anaheim/NHL)
Dylan Strome (Chicago/NHL)
Kyle Turris (Nashville/NHL)
John Tavares (Toronto/NHL)
Sam Reinhart (Buffalo/NHL).

Reklama

Související témata: