Hlavní obsah

Ocenění za senzační titul na MS. Když se ale ozve NHL, zlatému architektovi bránit nebudou

Původní kontrakt mu měl vypršet po nadcházející sezoně, jenže nyní se mu dostalo ocenění za výtečně odváděnou práci. Šestapadesátiletý trenér Jukka Jalonen, který letos dovedl finskou hokejovou reprezentaci k titulu mistrů světa, povede tým Suomi až do roku 2022, kdy se v Helsinkách a Tampere uskuteční světový šampionát.

Foto: Sport.cz

Jukka Jalonen s pohárem pro mistry světa, který letos získal s reprezentací Finska.

Článek

„Vést národní tým je pocta pro každého trenéra. Je skvělé mít možnost pracovat s těmi nejlepšími hráči vlastní země. Máme před sebou velké turnaje, vrcholem budou v roce 2022 olympijské hry v Pekingu a domácí mistrovství světa," uvedl Jalonen.

Jalonen k národnímu týmu Finska poprvé přišel v sezoně 2007/08, kdy byl asistentem kanadského trenéra Douga Sheddena. Následující ročník už povýšil do pozice hlavního kouče a v roce 2011 dovedl mužstvo v Bratislavě k titulu mistrů světa.

Po pěti letech u finského nároďáku následně působil dvě sezony v Petrohradu v KHL, aby po návratu domů získal v roce 2016 s finskou dvacítkou zlato na světovém šampionátu. Následovala další dvouletá odbočka do KHL, tentokrát do helsinského Jokeritu. Před minulou sezonou se ale vrátil k finskému áčku a letos se, opět v Bratislavě, stal znovu zlatým finským architektem.

V nové smlouvě má Jalonen klauzuli, že bude uvolněn, pokud by se s nabídkou ozval některý tým NHL. „Žádný finský trenér ještě v NHL nepůsobil a nechceme jim v tom bránit," vysvětluje předseda finského hokejového svazu Harri Nummela.

Reklama

Související témata: