Hlavní obsah

Zruší se hokejové mistrovství světa? Rada IIHF o tom v úterý nerozhodla

Sportovní svět v posledních dnech a týdnech zaplavuje jedna zpráva za druhou o rušení naplánovaných lig a turnajů, Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF) ale na svém úterním zasedání prozatím nerozhodla, jestli květnové MS elitní kategorie, které se má konat v Curychu a Lausanne, zruší. Vynesení finálního verdiktu bylo odloženo.

Foto: Sport.cz

Šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Článek

„V tuto chvíli bohužel nemohla být přijata žádná zásadní rozhodnutí týkající se mistrovství světa 2020. Zainteresované strany intenzivně diskutovaly o složité situaci ohledně koronaviru, který ovlivňuje mnoho zemí, stejně jako zúčastněné týmy a různé další zainteresované strany světového šampionátu," uvedl v úterý vpodvečer prezident IIHF René Fasel.

IIHF všechny zúčastněné strany informovala, že zůstává v úzkém kontaktu se švýcarskými orgány a úřady, stejně jako s pojišťovnou, a situaci ohledně koronaviru a jeho dopadu na MS pozorně sleduje.

Právě na rozhodnutí švýcarských orgánů, že se MS v zemi Helvétského kříže nemůže kvůli současné pandemii koronaviru uskutečnit, IIHF a organizátoři turnaje nejspíše čekají. Pokud by totiž MS bylo zrušeno z tzv. „vyšší moci", organizátorům by uhradila ztráty uzavřená pojistka.

„Jakmile dojde k jakémukoli novému vývoji, bude IIHF okamžitě upozorněna a co nejdříve to oznámí všem dotčeným zúčastněným stranám," stojí v prohlášení Mezinárodní hokejové federace.

"Běžný fanda si řekne: ´Na co pořád čekají? Vždyť je to jasné!´ My v této chvíli ale bohužel musíme počkat a jít krok po kroku. Rozhodujeme v návaznosti na vydaná nařízení a platnou legislativu," řekl Sport.cz v pondělí Petr Bříza.

Ve Švýcarsku v současné době platí stav nouze do 19. dubna

Přestože finální rozhodnutí ani v úterý nepadlo, jeví se jen jako otázka času, kdy k tomu nakonec dojde. „Ve své podstatě to k tomu směřuje. Pokud zapojím osobní pocit nebo jednoduchou pragmatickou analýzu čísel a faktů: mistrovství světa má začít 8. května, spousta stadionů v této chvíli vůbec nefunguje, netrénuje se, hráči odjeli do svých zemí. Nedovedu si představit, že se něco mávnutím proutku změní a všechno najednou bude v pořádku," míní Bříza.

Oproti tomu se Rada IIHF v úterý kvůli pandemii koronaviru rozhodla zrušit MS divize I skupiny A a B, které se měly uskutečnit na přelomu dubna a května ve slovinské Lublani resp. polských Katovicích.

Reklama

Související témata: