Hlavní obsah

Kanada - Norsko 4:2Gigant zlomil děsivý vstup do mistrovství světa a poprvé slaví

Riga/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Kanady porazili na mistrovství světa v Rize Norsko 4:2 a ve čtvrtém zápase na turnaji si připsali první výhru. Dvěma góly a asistencí se na vítězství podílel kapitán Adam Henrique, tři body nasbíral i jeho spoluhráč v elitní formaci Connor Brown.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Hokejisté Kanady se na mistrovství světa dočkali radosti. Po první třetině vedli nad Norskem 2:0, vstřelený gól oslavuje se spoluhráči Adam Henrique.

Článek
Fotogalerie

"Využili jsme šance," oddechl si Brown. "Vytvořili jsme si jich dnes hodně, v gólových pozicích jsme měli párkrát smůlu, ale pomohly nám i šťastné odrazy," doplnil útočník Ottawy.

Kanaďanům se vydařil vstup do utkání. Již po 22 sekundách otevřel skóre Brown, jehož gól však museli rozhodčí potvrdil kontrolou u videa, protože útočník Ottawy puk usměrnil za brankovou čáru bruslí. K druhému gólu zámořským hráčům pomohla přesilovka pět na tři, kterou využil na brankovišti pohotový kapitán Henrique.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

"Věděli jsme, že budou odhodlaní a půjdou po nás. Inkasovali jsme brzký gól, což nás poznamenalo. Museli jsme se přizpůsobit. Hráli dobře a zasloužili si vyhrát," uznal norský útočník Mats Roselli Olsen.

Kanada měla výraznou střeleckou převahu, kterou ale nedokázala přetavit v další branku a naopak z ojedinělé akce inkasovala. Zaváhání v rozehrávce potrestal Valkvae Olsen, jenž překonal brankáře Kuempera druhou střelou ve druhé třetině a celkově sedmým pokusem v zápase. O 80 sekund později šokoval favorita Rosseli Olsen, od jehož brusle se odrazilo Krogdahlovo nahození.

Zámořští hráči se ale po chvilce "oklepali" a Mangiapane hrající první zápas na turnaji vrátil ve 35. minutě Kanadě vedení. "Líbí se mi, jak hraje. Hodně nám pomohl a byl důležitou součástí naší ofenzivy," ocenil Brown posilu z Calgary.

Norové mohli opět vyrovnat v početních výhodách, místo toho ale v oslabení inkasovali, když Henrique přebruslil Holöse a překonal Haukelanda. Následně hráli Seveřané více než minutu v pěti proti třem, ani v této výhodě však neskórovali. Pojistit výhru Kanady mohl z brejku Brown, svou bodovou sbírku ale nerozšířil. V 56. minutě ještě dotlačil do norské branky puk Hagel, rozhodčí ale po kontrole u videa gól neuznali.

"Je jasné, že pro nás turnaj nezačal, jak jsme si přáli. V každé třetině jsme se ale snažili a stále se zlepšujeme, což na turnaji potřebujete. I dnes tam byly nějaké komplikace, ale vyhráli jsme a teď se musíme soustředit na další zápas," řekl brankář Darcy Kuemper. Pátým soupeřem Kanady budou v pátek hráči Kazachstánu.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina B (Arena Riga):
Kanada - Norsko 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Brown (Henrique, Power), 11. Henrique (Brown, Power), 35. Mangiapane (Brown), 51. Henrique (Kuemper ) - 30. Valkvae Olsen (Haga), 31. Rosseli Olsen (Krogdahl, Ostby). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Schrader - Merten (oba Něm.), Seewald (Rak.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Bez diváků.
Kanada: Kuemper - Power, Stecher, Ferraro, Miller, Beaudin, Walker, Bernard-Docker - Mangiapane, Henrique, Brown - Comtois, Vilardi, Paul - Hagel, Danforth, Bunting - Perfetti, Anderson-Dolan, Foudy - Pirri. Trenér: Gerard Gallant.
Norsko: Haukeland - Lilleberg, Holös, Lesund, Holm, Kaasastul, Krogdahl, Ostby - Olden, Trettenes, Lindström - Kristiansen, M. Olimb, Rosseli Olsen - Haga, Salsten, Valkvae Olsen - Röymark, Brekke Henriksen, Solem - Hoff. Trenér: Petter Thoresen.
1.Německo4300119:99
2.Lotyšsko320107:37
3.Finsko320108:57
4.Kazachstán412018:87
5.USA320019:36
6.Kanada410036:123
7.Norsko410039:153
8.Itálie300035:160

Reklama