Hlavní obsah

Hokejový trpaslík z Británie dokázal vyrůst

Riga/Praha

Zní to až neuvěřitelně, ale jde o ověřený fakt. Britští hokejisté čekali 59 let, než na elitním mistrovství světa porazili někoho v základní hrací době. V roce 1962 v Colorado Springs zdolali tehdejší učedníky Finy (7:5), letos si nebojácně vyšlápli na Bělorusko (4:3).

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Hokejista Velké Británie Liam Kirk slaví svůj gól do sítě Běloruska během utkání mistrovství světa.

Článek

Mezitím odehrála Velká Británie v nejvyšší kategorii MS dvacet zápasů a uspěla v jediném, před dvěma lety v Košicích odvrátili její vyslanci sestup obratem proti Francouzům (4:3 v prodl.). V hokejovém pravěku přitom vozila medaile, dokonce s výběrem naturalizovaných Kanaďanů triumfovala na ZOH 1936.

Posledním cenným kovem Britů je ale stříbro z MS v Praze o dva roky později. Aktuálně se hokej na Ostrovech krčí mezi kolektivními sporty ve stínu fotbalu, ragby nebo basketbalu. Drží ho ale bašty jako Sheffield, Manchester, Coventry, Nottingham, Belfast a Cardiff.

Šampionát v Rize je plný překvapení, senzační výhra Britů do jeho rámce dokonale zapadá. Zaujali už tím, jak srdnatě vzdorovali Slovákům (1:2), pak obrali o bod Dány (2:3 v prodl.) a získali skalp Bělorusů. „Fantastický pocit! Všichni udělali maximum, abychom poznali slast z vítězství i radost z plného bodového zisku," tvrdil útočník Ben Davies, jenž přispěl gólem i asistencí a pochválil gólmana Bownse. „Bělorusové na něj při mocném finiši pálili jeden puk za druhým, ale Ben nás podržel, podtrhl úžasný výkon všech," dodal.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Hokejisté Velké Británie šli do zápasu s Běloruskem v roli outsidera, favorita ale zaskočili.

Velké Británie, která bude v sobotu poprvé v historii i soupeřem Česka, překvapuje navzdory všem peripetiím, které ji před turnajem provázely. Hráči působící vesměs v domácí soutěži, mohli hrát hokej až po roce a půl, kdy proběhla formou dvou bleskových turnajů. Aby toho nebylo málo, z osobních důvodů chybí v Rize skotský kouč Peter Russell.

„Celou sezonu jsem byl izolován bez rodiny v německém Freiburgu, devět měsíců odloučení od ženy a dcery byla neskutečně dlouhá doba. Nedokázal jsem je pak opustit a vstoupit v Rize do bubliny," objasnil, proč Brity ze střídačky vedou společně jeho kanadští asistenti Keefe a Neilson.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Už čtyři góly dal na letošním MS 21letý útočníka Kirk, který byl v roce 2018 draftován do NHL Arizonou v sedmém kole jako historicky první anglický rodák. „Úplně zírám, kam se hokejově posunul a jak si věří v koncovce. Všechny nás motivuje k lepším výkonům," chválil kanonýra spoluhráč Matthew Myers, jenž v součtu s účastí na MS nižších divizi hraje už sedmnáctý šampionát.

Hokejový růst mohou Britové předvést i příští rok ve Finsku. Vzhledem ke koronaviru, která znemožnil šampionáty nižších divizí, se letos nesestupuje.

Reklama

Související témata: