Hlavní obsah

Je rozhodnuto. Český tým už má jasno o Vránovi i brankáři proti Švédům

Jan ŠkvorSport.cz

Česká hokejová reprezentace nastoupí večer do mimořádně důležitého utkání na MS v Rize proti Švédsku znovu s Šimonem Hrubcem v brance. Hrát bude i útočník Jakub Vrána, jehož trápí problémy s poraněným ramenem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Filip Pešán v diskuzi s Jakubem Vránou během čtvrtečního rozbruslení před zápasem se Švédy.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletého Vránu v posledních dnech limitovaly potíže s ramenem, kvůli kterým dokonce vynechal středeční trénink. Na čtvrtečním dopoledním rozbruslení už však nechyběl a na led Olympijského sportovního centra v Rize vyjede i večer proti Švédům.

„Kuba jde večer do utkání, dneska už se cítil líp a vypadal v pohodě. Tak uvidíme, jak se jeho zdravotní stav bude vyvíjet během utkání," prohlásil asistent trenéra Martin Straka. Až zápas ukáže, jak velký prostor Vrána s ohledem na svůj zdravotní stav na ledě dostane. "Budeme využívat všechny kluky, kterým to půjde, protože nám jde o všechno."

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Šimon Hrubec na dopoledním rozbruslení před soubojem se Švédy.

I do svého čtvrtého utkání na MS půjde nároďák s Šimonem Hrubcem v brance, jemuž bude opět krýt záda Roman Will. Víc ze složení týmu na Švédy ale trenéři zatím nechtějí prozrazovat. „Nastoupí dvacet bojovníků! Víc teď neřeknu, přesnou sestavu oznámíme hodinu před začátkem zápasu," řekl Straka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Filip Pešán promlouvá ke svým svěřencům na rozbruslení před zápasem se Švédskem.

Národní tým po porážkách s Rusy a Švýcary a po jen dvoubodovém zisku proti Bělorusku už nemá kam couvnout. Výhra nad Švédy (ideálně po základní hrací době) mu udrží velmi reálnou šanci na postup do čtvrtfinále, naopak porážka by bránu play off přibouchla a Češi by už museli spoléhat na příznivé výsledky ve skupině. Konec už ve skupině přitom reprezentace na MS dosud nikdy nezažila.

„Čeká nás strašné důležité utkání, to všichni víme, nemusíme si nic nalhávat. Musíme být sebevědomí, výborně bruslit, být v pohybu, silní v osobních soubojích. A hlavně hrát pospolu v systému. Kluci to umí a doufám, že nám to všechno klapne. Nálada je v pohodě, musíme to ale ukázat na ledě. Tam leží ta pravda,"  uvědomuje si Straka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jan Kovář (vlevo) a Filip Zadina by opět měli nastoupit v elitním českém útoku.

„Doufám, že kluky tíha okamžiku nebude svazovat. Máme tu zkušené kluky, kteří prošli NHL, elitními evropskými soutěžemi nebo mají mistrovský titul z domácí extraligy," věří Straka, že nutnost zvítězit nebude hráčům svazovat ruce.

„Kluky je naopak potřeba trochu uklidnit. Než se utkání rozběhne a všichni se dostanou do nějaké pohody, budeme hráče nabádat k co nejjednodušším věcem. Aby se nepouštěli do zbytečných věcí, které by jim nemusely vyjít," nabádá Straka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tomáš Zohorna se snaží překonat brankáře Romana Willa.

Po čtvrteční překvapivé výhře Velké Británie nad Běloruskem klesli Češi na poslední místo ve skupině A. Straka se ale aktuální podobou tabulky nezabývá. „Určitě patříme jinam, ale já koukám jen na dnešní utkání. Víceméně to je pro náš čtvrtfinále a my ho musíme zvládnout. Tak to prostě je," ví olympijský šampion z Nagana a mistr světa z roku 2005.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Ve své hráčské kariéře zažil mraky veledůležitých zápasů. „Taky jsem prohrál spoustu důležitých zápasů. Ale nesvazovaly mě, naopak mě nabudily. Na utkání o všechno jsem se vždycky těšil. Myslím, že kluci to budou mít stejně, a doufám, že to zvládneme," dodává Straka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama