Hlavní obsah

Finsko - USA 2:1Obhájci titulu vstoupili do šampionátu vydřeným vítězstvím

Aktualizováno

Hokejisté Finska zahájili na světovém šampionátu v Rize úspěšně cestu za obhajobou titulu. V utkání skupiny B urvali tři body po těsné výhře nad USA 2:1. Všechny góly padly ve druhé třetině, vítěznou branku vstřelil Iiro Pakarinen.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Gólová radost finských hokejistů.

Článek

Úvod zápasu patřil vcelku jednoznačně Američanům, kteří měli výrazně lepší pohyb a také několik velkých šancí. V těch nejvýraznějších vychytal strážce finské branky Olkinuora Blackwella a Labanca, nestačil jen na ránu Robinsona, která však k jeho úlevě skončila pouze na horní tyčce.

Od druhé části se Finové výrazně zlepšili, což se promítlo také do vývoje skóre. Ruotsalainen a Sund sice ještě neuspěli, ale pak zkusil ve 27. minutě štěstí Ohtamaa a jeho tečovaný pokus skončil za Petersenovými zády.

Ve 35. minutě Seveřané vůbec nezvládli přečíslení čtyř na jednoho, na druhé straně se okamžitě dostal do sóla Garland, jehož blafák do bekhendu však Olkinuora skvěle přečetl. Následně zvýšil se štěstím Pakarinen, když jeho pokusu o dorážku pomohl za brankovou čáru nešťastně betonem Petersen. Zámořský tým dostal zpátky na dostřel při početní výhodě Robertson.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

První gól Finů v duelu proti USA vstřelil obránce Atte Ohtamaa (není na snímku).

Před polovinou třetí části byl blízko tomu, aby vrátil Finům dvoubrankový náskok, Anttila. Hrdina finále z roku 2019 v Bratislavě však ztroskotal na Petersenovi. Robertsona vychytal Olkinuora. Zhruba 100 sekund před vypršením základní hrací doby to Američané zkusili se šesti bruslaři bez gólmana. Boyle měl v posledních chvílích na holi vyrovnání, ale nedal.

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina B (Arena Riga):
Finsko - USA 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Ohtamaa (Mäenalanen, Anttila), 36. Pakarinen (Määttä, Pokka) - 39. Robertson (Wolanin). Rozhodčí: Stano (SR), Jeřábek - Hynek, Ondráček (všichni ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Bez diváků.
Finsko: Olkinuora - Kaski, Ohtamaa, Pokka, Määttä, Sund, Lindbohm, Koivisto, Seppälä - J. Karjalainen, Ruotsalainen, Turunen - Innala, Kontiola, Pakarinen - Lundell, Ruohomaa, Sallinen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Petersen - Roy, Wolanin, Tennyson, Z. Jones, Clendening, Hellickson, Ch. Wideman - Robertson, T. Moore, Garland - Robinson, Blackwell, Labanc - Donato, Rooney, T. Thompson - Beniers, B. Boyle, Abdelkader - Chmelevski. Trenér: Jack Capuano.

Reklama