Hlavní obsah

Rusové mají sedm posil z NHL a šest olympijských vítězů

Hokejisté Ruska mají v zatím šestadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Rize sedm posil z NHL a šest majitelů zlatých medailí z olympijských her v Pchjongčchangu z roku 2018. Sborná, která uzavřela nominaci před dnešním odletem na šampionát z Prahy po Českých hrách, bude v pátek prvním soupeřem české reprezentace. Utkání začne v 15:15 SELČ.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Igor Ožiganov z Ruska a Oscar Lindberg ze Švédska.

Článek

U triumfu pod pěti kruhy byli obránci Alexej Marčenko z Jaroslavle, Nikita Něstěrov z Calgary, Arťom Zub z Ottawy a Vladislav Gavrikov s útočníkem Michailem Grigorenkem z Columbusu i dalším forvardem Alexandrem Barabanovem ze San Jose. Vedle Něstěrova, Zuba, Gavrikova, Grigorenka a Barabanova jsou dalšími posilami z NHL beci Nikita Zadorov z Chicaga a Ivan Provorov z Philadelphie.

Zkušenost z velkých mezinárodních akcí má vedle olympijských šampionů i všech posil z NHL už jen útočník Maxim Šalunov z CSKA Moskva. Na posledním MS před dvěma roky na Slovensku, kde Rusové získali bronz, byli Gavrikov, Něstěrov, Zadorov, Zub, Grigorenko a Barabanov.

V NHL si zahráli vedle Alexeje Marčenka (Detroit a Toronto) také obránce Igor Ožiganov (Toronto) s útočníkem Vladislavem Kameněvem z Petrohradu (Nashville a Colorado) a dalšími forvardy Antonem Slepyševem z CSKA Moskva (Edmonton) a Sergejem Tolčinským (Carolina), který pomohl Omsku ke Gagarinově poháru a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem letošního play off KHL.

Z kádru, který se představil na Českých hrách, vypadl už ve středu kvůli zranění obránce Dinar Chafizullin z Petrohradu. Kouč Bragin po turnaji vyřadil obránce Jegora Jakovleva z Magnitogorsku, který je také olympijským vítězem a má i zlato z MS 2014, Michaila Naumenkova z Ufy, Dmitrije Judina z Kazaně, Daniila Pylenkova z Podolsku a útočníky Pavla Kraskovskéko z Jaroslavle a Denise Zernova z Omsku.

Na šampionátu se může představit 28 hráčů a dvě místa si nechává Bragin volná pro možné další posily z NHL. S týmem ale zůstanou v přípravě i v Rize brankář Ivan Bočarov z Dynama Moskva a devatenáctiletí útočníci Vasilij Podkolzin z Petrohradu a Ilja Safonov z Kazaně, kteří v nominaci oficiálně nejsou. Stejně tak do ní nebyli zařazeni bek Kirill Kirsanov s forvardem Kirillem Marčenkem z Petrohradu, kteří také budou v Lotyšsku, ale musí se připravovat individuálně.

Rusové, jejichž kapitánem bude Slepyšev, po duelu s českou reprezentací budou v dalších zápasech ve skupině A hrát s Velkou Británií, Slovenskem, Dánskem, Švýcarskem, Švédskem a Běloruskem.

Nominace hokejistů Ruska na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Ivan Fedotov (Čeljabinsk)
Alexandr Samonov (Petrohrad)
obránci:
Alexej Marčenko (Jaroslavl)
Rušan Rafikov (Jaroslavl)
Grigorij Dronov (Magnitogorsk)
Igor Ožiganov (Petrohrad)
Vladislav Gavrikov (Columbus/NHL)
Nikita Nestěrov (Calgary/NHL)
Ivan Provorov (Philadelphia/NHL)
Nikita Zadorov (Chicago/NHL)
Arťom Zub (Ottawa/NHL)
útočníci:
Anton Burdasov (Petrohrad)
Emil Galimov (Petrohrad)
Vladislav Kameněv (Petrohrad)
Andrej Kuzmenko (Petrohrad)
Ivan Morozov (Petrohrad)
Arťom Švec-Rogovoj (Petrohrad)
Jevgenij Timkin (Petrohrad)
Pavel Karnauchov (CSKA Moskva)
Konstantin Okulov (CSKA Moskva)
Anton Slepyšev (CSKA Moskva)
Maxim Šalunov (CSKA Moskva)
Dmitrij Voronkov (Kazaň)
Sergej Tolčinskij (Omsk)
Alexandr Barabanov (San Jose/NHL)
Michail Grigorenko (Columbusu/NHL)

Info k MS v hokeji 2021:

Reklama

Související témata: