Hlavní obsah

Slovensko - Rusko 3:1Slováci senzačně porazili na MS Rusko

Riga/Praha
Aktualizováno

Slovenští hokejisté vyhráli na MS v Rize i třetí zápas, když v „české“ skupině A překvapivě porazili Rusko 3:1. Sborná tak na šampionátu utrpěla první porážku. Slováci o své výhře rozhodli ve třetí třetině. Vítěznou branku ve vyrovnaném utkání vstřelil v přesilové hře třinecký obránce Martin Gernát. Skóre uzavřel při power play kapitán Marek Ďaloga, který hrál v Pardubicích.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Slovenští hokejisté se radují z gólu proti Rusku.

Článek
Fotogalerie

"Byl to pro mě speciální zápas, protože prakticky všechny ruské hráče znám. Navíc u reprezentace působí i lidé ze Spartaku. Je to velké vítězství," řekl brankář Július Hudáček, který si připsal 27 úspěšných zákroků. "Důležití je, že jsme hráli jako tým a byli jsme lepší než Rusové. Dobře jsme bruslili, hráli na puku a vytvářeli si šance. Když budeme takhle hrát i nadále, můžeme porazit na šampionátu každého, což je pro nás nejdůležitější zpráva."

Slováci posíleni úspěšným vstupem do turnaje začali proti sborné aktivně a brankář Samonov měl stejně práce jako jeho protějšek Hudáček. Oba gólmani ale chytali od začátku spolehlivě a neinkasovali ani při prvních přesilových hrách soupeře.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Radost slovenských hokejistů z gólu proti Rusku.

V polovině utkání se Slováci dostali do vedení. Kuzmenko sice stihl zaskočit za Samonova a odehrát puk směřující za brankovou čáru, v pokračující akci ale otevřel skóre Kelemen, který se dnes představil na šampionátu poprvé a zároveň debutoval v reprezentaci.

"Dostal jsem skvělou přihrávku do tandemu od Miloše Romana, vystřelil jsem a spadlo to tam. O takové premiéře se mi ani nezdálo. Gól a k tomu vítězství nad Ruskem, co více si přát," usmíval se Miloš Kelemen, který v příští sezoně posílí Mladou Boleslav.

Rusové však rychle vyrovnali. Hned po následném buly fauloval Skalický a sborná druhou početní výhodu využila. Střelu Tolčinského tečoval bruslí Barabanov. Gólu ale předcházela hra rukou útočníka Šalunova. "I takové věci se stávají. Rozhodčí asi zaspali, nebo nevím, co dělali," řekl útočník Marián Studenič. "Čárový rozhodčí to viděl a už to chtěl zapískat, ale rozmyslel si to," řekl Hudáček.

Obětavě hrající Slováci nepouštěli soupeře do velkého tlaku a ve třetí části se opět dostali do vedení, kdy se v přesilové hře prosadil tečovanou střelou Gernát. Rusové se pokusili vyrovnat při power play, ale naopak sami potřetí inkasovali. Slovenskou výhru zpečetil střelou do prázdné branky Ďaloga.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

"Dnes jsme hráli výborně a musíme v tom pokračovat. Věřím, že to nebyla naše poslední výhra a ještě na šampionátu něco pěkného zažijeme. Situace ve skupině je hodně zamotaná a ani dvanáct bodů nemusí k postupu stačit," řekl Hudáček, který se posunul na post brankářské jedničky místo zraněného Branislana Konráda. "Myslím si, že Rusové dnes byli naší hrou překvapeni. Nečekali, že budeme tak aktivní a půjdeme po nich," dodal dvaatřicetiletý gólman.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina A (Olympic Sports Centre):
Slovensko - Rusko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 30. Kelemen (M. Roman), 54. Gernát (Hrivík, Cehlárik), 59. Ďaloga (Hrivík, Cehlárik) - 32. Barabanov (Tolčinskij, Slepyšev). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Bez diváků.
Slovensko: J. Hudáček - Gernát, Rosandič, Bučko, Ďaloga, Ivan, Gachulinec, Jánošík, Kňažko - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Holešinský, Krištof, Pospíšil - Studenič, M. Roman, Kelemen - Skalický, M. Sukeľ, Liška. Trenér: Craig Ramsay.
Rusko: Samonov - Zub, Zadorov, Gavrikov, Provorov, Ožiganov, Rafikov, Dronov - Voronkov, Šalunov, Barabanov - Tolčinskij, Karnauchov, Slepyšev - Burdasov, Morozov, Kuzmenko - Timkin, Kameněv, Švec-Rogovoj - Galimov. Trenér: Valerij Bragin.
1.Slovensko3300010:49
2.Rusko3200112:76
3Švýcarsko220006:26
4.Dánsko210014:43
5.Bělorusko210013:53
6.Švédsko200023:50
7.ČR200025:90
8.V. Británie200022:90

Reklama