Hlavní obsah

Česko - Velká Británie 6:1Splněná povinnost! Poklidnou výhru nároďáku nad outsiderem zajistila střelecká chuť obránců

Riga
Aktualizováno

Povinnost na klikaté cestě směřující do play off splnili, což je to hlavní, co se počítá. Česká hokejová reprezentace ve svém pátém utkání na MS v Rize porazila outsidera z Velké Británie 6:1, když výhru režírovali obránci, kteří vstřelili hned čtyři branky. Libor Šulák se prosadil hned dvakrát. Svěřence trenéra Pešána čeká další duel, který nutně potřebují zvládnout, v pondělí od 15:15 SELČ proti Dánsku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentant Lukáš Klok se raduje z branky do sítě Velké Británie v zápase MS v hokeji.

Článek

Reprezentanti před prvním soubojem s Velkou Británií v novodobé historii věděli, že je proti outsiderovi čeká dobývání jeho branky, což se potvrdilo. Šance ale přicházely od samého začátku, Špaček s Blümelem v těch svých neuspěli, stejně jak v přesilovce Zadina, jenž při střele do odkryté klece smolně trefil nohu kapitána Kováře.

Na začátku deváté minuty už se Češi dočkali a postaral se o to autor čtvrteční vítězné trefy proti Švédsku Klok, jenž uspěl s nahozením pod horní tyčku. „V sezoně jsem hodně nahrával, tak teď se naopak snažím často střílet. Jsem rád, že to vyšlo," pochvaloval si Klok v rozhovoru pro ČT svou produktivitu v posledních duelech.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář hokejové reprezentace Roman Will v zápase MS v hokeji proti Británii.

Žádná z dalších 17 střel v první třetině na brankáře Whistla už se ale neujala, byť příležitosti Smejkala, Kubalíka i Stránského po gólech volaly. Nebezpečně; i když ne tak často; však hrozili i Britové, takže brankář Will chytající na MS poprvé od úvodní minuty se rozhodně nenudil. Vytáhnout musel devět zákroků, z nichž tři čtyři opravdu náročné, třeba při nešťastné teči vlastního obránce Skleničky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentant Filip Chytil (druhý zleva) se raduje se spoluhráči ze svého gólu do sítě Velké Británie na MS v hokeji 2021.

Český tým tak vůbec poprvé na letošním MS odcházel po prvním dějství do šatny s vedením, které navíc hned 33 vteřin po startu prostřední třetiny navýšil bek Hronek. A střeleckou chuť obránců potvrdil ve 25. minutě Šulák, který přidal třetí gól a definitivně tak zlomil odpor týmu z Ostrovů.

Skóre mohlo klidně narůstat rychleji, avšak při druhé přesilovce Čechů v zápase zachránil Brity po ranách Špačka a Vrány hned dvakrát branková konstrukce. Ve 33. minutě pak Chytil po pohledné individuální akci zvýšil na 4:0. Soupeř se prakticky vůbec nedostával do útočného pásma, o čemž svědčí i fakt, že poprvé ve druhé třetině vystřelil až v její 14. minutě...

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Přesto se Britové dočkali alespoň čestného úspěchu. Při jejich první přesilovce neudržel Will Richardsonovo nahození v lapačce a Myers jej překonal z dorážky mezi betony. Ve 49. minutě se českému protivníkovi zranil gólman Whistle a do branky tak musela jednička Bowns.

Bez inkasování ale vydržel pouze necelé tři minuty, když jej po ráně z voleje z mezikruží propálil Lenc a dočkal se tak první trefy na turnaji. V 58. minutě pak Šulák svým druhým gólem v zápase uzavřel na konečných 6:1.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina A (Olympijské sportovní centrum):
ČR - Velká Británie 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Klok (M. Špaček), 21. Hronek (Zadina), 25. Šulák (M. Špaček, Sekáč), 33. Chytil (D. Musil), 52. Lenc (R. Hanzl), 58. Šulák (R. Hanzl, Klok) - 40. Myers (Richardson, Kirk). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Nord - Lundgren (oba Švéd.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:3, navíc Clements (Velká Británie) 10 min. Využití: 0:1. Bez diváků.
ČR: Will - Hronek, D. Musil, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - J. Vrána, Chytil, Sekáč - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek, R. Hanzl, Smejkal - Blümel. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Velká Británie: Whistle (49. Bowns) - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Clements, Ehrhardt, S. Jones - Dowd, Connolly, Kirk - Hammond, Perlini, Lake - Davies, Myers, J. Phillips - Betteridge, Lachowicz, Ferrara - Long. Trenéři: Corey Neilson a Adam Keefe.

Reklama