Hlavní obsah

Šulák pálil, pak chválil. Půlku zápasu jsme soupeře přehrávali, hřeje ho skalp Suomi

Praha

Napřáhl a trefil. Libor Šulák druhou reprezentační trefou kariéry smazal proti Finům gólový deficit, když v závěru druhé třetiny překonal při přesilovce výtečného Säteriho. Byť urostlému bekovi vydatně pomohla levá tyč, od níž se puk odrazil do betonu 31letého brankáře, aby následně putoval do sítě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Libor Šulák (vlevo) v souboji s Jere Karjalainenem z Finska.

Článek

„Jsem rád, jak jsme to tam sehráli, a o to víc potěší, že to spadlo do branky," usmíval se 27letý rodák z Pelhřimova, jenž ve středečním duelu jako první našel recept na svého bývalého spoluhráče z farmy Detroitu v Grand Rapids. „Znám ho, je to skvělej gólman. Musíme se příště tlačit víc do brány a trefovat zařízení od modré, aby se útočníci mohli dostat k nějaké dorážce," poznamenal Šulák po cenné výhře 2:1 a vydařeném vstupu do Českých hokejových her, který v závěrečné části zařídil tečí Matěj Stránský.

Pro český tým šlo o první ostrý test před MS a proti posledním mistrům světa z Bratislavy v něm obstál. Skandinávského soka v zápase hraném ve vysokém tempu jasně přestřílel, byl nebezpečnější a dál se veze na vítězné vlně. V přípravě na vrcholný turnaj v Rize vyhrál už posedmé v řadě. „Bylo to určitě těžké utkání jako každé jiné s Finskem. Mají dobrý pohyb a na tomhle menší kluzišti to bylo o to náročnější," připomněl vlasatý chlapík.

Bruslivý hokej mu však potíže nedělá. Naopak. Hru nahoru dolů si s přestávkami užívá ve Finsku už třetí sezonu. Vedle Lahti a KooKoo válel v uplynulém ročníku za Kärpät Oulu, kde ve 45 utkáních základní části nastřádal osm gólů, šest asistencí a navrch 10 kladných bodů v hodnocení plus/minus.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští hokejisté Lukáš Radil (69) a Jiří Sekáč (92) operují před finskou brankou.

„Nehrálo se mi proti Finům špatně. Myslím si, že celej náš tým měl dobrej pohyb a bruslili jsme s nimi. Půlku zápasu, ne-li víc jsme je přehrávali. Jenom škoda, že jsme nedali víc branek," litoval ofenzivně laděný bek ve službách Kärpätu, jenž atmosféru světového šampionátu nasál už dvakrát.

Před čtyřmi lety startoval v Paříži, o rok později zase oslnil v Kodani a Herningu. Teď usiluje o třetí účast na MS a opět ukázal, že může být mezi zadáky po Filipu Hronkovi druhou variantou na hru v početních výhodách.

„S klukama jsem si v přesilovce sedl. S Michalem Špačkem, Lencíkem, Stráňou, Hanzim jsem hrál už v únoru na Švédských hrách a nebylo to špatný. Měli jsme dnes pár šancí, jenom to chce trefit bránu. Stráňa je velkej a silnej útočník, kterej stojí před brankou a má dorážky," dodal spokojeně Šulák.

Reklama