Hlavní obsah

Hvězdou dánského výběru na MS je útočník Ehlers z Winnipegu

Útočník Nikolaj Ehlers z Winnipegu je hlavní hvězdou hokejistů Dánska na mistrovství světa v Helsinkách a Tampere. Jeho otec a hlavní kouč reprezentace Heinz má v kádru i na další posilu ze zámoří útočníka Joachima Blichfelda, který ale hrál v této sezoně jen na farmě San Jose v AHL. Dánové spoléhají na stabilní kádr. Osmnáctka z pětadvacetičlenného výběru byla na únorových olympijských hrách v Pekingu, kde Dánsko debutovalo a sedmým místem překonalo svá nejlepší umístění v historii v podobě osmé pozice na světových šampionátech v letech 2010 a 2016.

Foto: Terrence Lee, Reuters

Útočník Winnipegu Jets Nikolaj Ehlers (27) posílí Dány na MS.

Článek

Šestadvacetiletý Ehlers sehrál za sedm sezon v NHL v základní části 478 zápasů a nasbíral 358 bodů za 164 branek a 194 asistencí. V 31 utkáních play off přidal 12 bodů za čtyři góly a osm přihrávek. Na mistrovství světa se vydává potřetí. O tři roky mladší Blichfeld hrál v NHL za Sharks v předešlých dvou sezonách a v osmi zápasech vstřelil jeden gól.

Blichfeld bude na velké mezinárodní akci debutovat stejně jako brankář Mathias Seldrup z Frederikshavnu, obránce Morten Jensen z Rungstedu a útočníci Felix Scheel z Esbjergu a Christian Wejse z německého Bremerhavenu. Vedle nich chyběli pod pěti kruhy jen útočník Patrick Bjorkstrand z Aalborgu a Ehlers, protože hráči z NHL tam startovat nemohli.

Z účastníků olympiády chybí pro zranění obránce Nicklas Jensen z Jokeritu Helsinky a útočník Patrick Russell z Linköpingu. Z osobních důvodů se omluvil forvard Mikkel Boedker z Lugana. Pětatřicetiletý útočník Morten Madsen z Timry ohlásil v dubnu konec reprezentační kariéry a svou bilanci 15 účastí na mistrovství světa a 235 zápasů v národním týmu už nerozšíří. Je třetí v dějinách dánské reprezentace za Mortenem Greenem (316) a Jesperem Damgaardem (256).

Reprezentačního nováčka Lukáše Dostála pozvánka překvapila. Přijal jsem ji všemi deseti

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Hned po olympiádě se rozloučil také o rok starší brankář Patrick Galbraith ze SönderjyskE. V týmu už není také pětatřicetiletý centr Jesper Jensen z Frederikshavnu. Chybí rovněž bek Phillip Bruggisser z Bremerhavenu. Útočník Julian Jakobsen z Aalborg se naopak těší už na 12. mistrovství světa.

Bohaté zkušenosti z NHL má osmatřicetiletý útočník Frans Nielsen z Eisbären Berlín, které hájil ještě v minulé sezoně barvy Detroitu, ale sehrál jen 29 utkání s bilancí šesti bodů za gól a pět asistencí. Red Wings jej v srpnu vyplatili ze zbytku šestiletého kontraktu na 31,5 milionu dolarů, který mu měl vypršet až po tomto ročníku. Celkem v NHL někdejší hráč New York Islanders nastoupil k 925 utkáním a připsal si 473 bodů (167+306). Ve 24 duelech play off skóroval čtyřikrát a u pěti gólů asistoval. Je finalistou Světového poháru v Torontu z roku 2016 jako člen výběru Evropy.

Čeští hokejisté odletěli na MS. Rád bych ještě zažil nějaký úspěch, přeje si kapitán

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Útočník Peter Regin ze švýcarského celku Ambri-Piotta nastupoval v NHL za Ottawu, Islanders a Chicago. Obránce Oliver Lauridsen z Malmö sehrál 16 utkání za Philadelphii.

Dánové v přípravě sehráli po dvou zápasech doma s Finskem (3:4 po samostatných nájezdech a 0:1), ve Švédsku (1:6 a 2:3 po samostatných nájezdech), v Norsku (2:0 a 1:3) a ve Velké Británii (2:0 a 8:0). Do šampionátu vstoupí v sobotu v 11:20 SELČ proti Kazachstánu. V dalších zápasech skupiny A v Helsinkách narazí na Švýcarsko, Itálii, Německo, Francii, Slovensko a Kanadu.

Nominace hokejistů Dánska na mistrovství světa v Helsinkách a Tampere (13.-29. května):
Brankáři:
Mathias Seldrup (Frederikshavn)
Frederik Dichow (Kristianstad/Švéd.)
Sebastian Dahm (Klagenfurt/ICEHL),
Obránce:
Matias Lassen
Markus Lauridsen
Oliver Lauridsen (všichni Malmö/Švéd.)
Nicholas B. Jensen (Eisbären Berlín/Něm.)
Morten Jensen (Rungsted)
Jesper Jensen Aabo (Krefeld/Něm.)
Emil Kristensen (Pustertal/ICEHL)
Oliver Larsen (Jukurit Mikkeli/Fin.)
Útočníci:
Patrick Bjorkstrand
Julian Jakobsen (oba Aalborg)
Mathias Bau Hansen
Morten Poulsen (Herning)
Matthias Asperup (Herlev)
Felix Scheel (Esbjerg)
Mikkel Aagaard (MoDo Hockey/Švéd.)
Joachim Blichfeld (San Jose Barracuda/AHL)
Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL)
Nicolai Meyer (Vídeň Capitals/ICEHL)
Frans Nielsen (Eisbären Berlín/Něm.)
Peter Regin (Ambri-Piotta/Švýc.)
Frederik Storm (Ingolstadt/Něm.)
Christian Wejse (Bremerhaven/Něm.)

Reklama

Související témata: