Hlavní obsah

Česko - Finsko 1:0 SNSESTŘIH: Drama, které rozhodly nájezdy. Češi mají první výhru na MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl to urputný boj, v němž vyprodaná O2 Arena (17 413 diváků) neviděla jediný gól ze hry a který rozhodl až nemilosrdný penaltový rozstřel. V něm nejprve Ondřej Kaše vykouzlil báječný bekhendový blafák, pak vše pečetil střelou kapitán Roman Červenka a Češi si tak připisují první výhru na světovém šampionátu. A může panovat optimismus – reprezentace předvedla výkon založený na dodržování systému, bojovnosti a odhodlání, což je přesně to, co si před turnajem kouč Radim Rulík přál. Už v sobotu večer (20.20) čeká celek druhý duel, tentokrát proti Norsku.

Sestřih utkání ČR - FinskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

„Byl to boj o střední pásmo. Nikdo nechtěl udělat chybu, takže to byla spíš bitva. Měli jsme dobrou první třetinu, šly nám nohy a byl tam i tlak. Snažili jsme se hrát jednoduše. Jen škoda, že jsme nedali nějaký gól a nevyhráli za tři body. Ale dva body pro dobrý start bereme,“ řekl kapitán týmu Roman Červenka.

Češi do zápasu vlétli aktivně, dostávali se do pásma, Finy hned zpočátku zatlačili. I Jakub Voráček na síti X uznale psal: „Výborný začátek.“ Dlouho to však bylo bez velkých šancí, než v 10. minutě nasměroval skrz brankoviště Flek puk na Kondelíka, který se ovšem marně natahoval.

O chvíli později se do velmi solidní příležitosti dostal odvážným průnikem Stránský, ale nad finským brankářem Säterim nevyzrál. Hala bouřila, fandila, přála si gól. V posledních vteřinách úvodní části měl k němu blízko Hájek, ale Säteri se opět zaskvěl. I tak na střely Češi po 20 minutách jasně vedli 10:1(!), což dávalo naději do dalšího pokračování.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

I ve druhé části byli Češi lepší. Voženílek se nacpal sám před brankáře, ale přestřelil. Obránce Špaček zase skvělým dlouhým pasem, kterými se domácí obecně snažili přelstít „zabetované“ střední pásmo, našel najetého Sedláka, ale ani on Säteriho nepřekonal.

„Chtěli jsme dávat rychlé puky, věděli jsme, že je to potřeba. A zkusit napadat, když to půjde. A když ne, tak dobře hrát střední pásmo, co hrají oni. A nepustit je do brejků. Což se celkem dařilo,“ uvedl Červenka.

Skórovat se povedlo až ve 39. minutě Palátovi, který se dostal k odraženému puku a téměř z nulového úhlu trefil. Aréna, ve které seděl i prezident Petr Pavel, vybuchla nadšením, rozezněl se nový gólový song „Hoja, hoj“, hráči se ocitli v euforii. Jenže zhruba po minutce sudí přijeli k finské lavičce, kde od kouče Jalonena slyšeli, že si žádá přezkoumání u videa, které nakonec odhalilo, že Tomášek nedovoleně bránil gólmanovi v zákroku.

„Před tolika diváky nechcete vypustit nic, je to extra energie, kterou jsme dostali. A my jsme toho chtěli využít.“

Trenéři na české lavičce po neuznaném gólu okamžitě hráče povzbuzovali a hecovali je, ať v aktivitě vytrvají. Ať dál plní přesně to, co po nich Rulíkův systém vyžaduje. Na začátku třetí třetiny ale Češi čelili finské přesilovce, ve které Granlund trefil břevno. Dál pak zápas plynul v dobrém tempu, jen do té doby „zakřiknutí“ Finové víc a víc pálili na Dostála. Čas však pádil a bylo nevyhnutelné, že úvodní mač zlomí jediný gól. Necelých šest minut před koncem se Dostál zaskvěl při šanci útočníka Jääskä, za chvíli zase měl rozhodnutí na holi Kämpf.

Ne, po 60 minutách dál na tribuně svítilo 0:0. A tak šel zápas do prodloužení, přes řadu šancí nakonec až do penalt. V nich byl Dostál jako skála, jeho finský protějšek po trefách Kašeho a Červenky dvakrát kapituloval.

„Já jsem jel relativně bez tlaku a věděl, že to mohu ukončit. Bylo to příjemné. Věděli jsme, že je vstup důležitý, zvlášť když hrajeme s jedním z top týmů. Zítra to musíme potvrdit,“ řekl Červenka.

Soutěž: Největší hokejový fanoušek

Pošli fandící fotku a vyhraj hodnotné ceny v soutěži na Novinky.cz

MS v hokeji, skupina A (Praha)
Česko - Finsko 1:0 po sam. nájezdech
Rozhodující sam. nájezd O. Kaše. Proměněné nájezdy: O. Kaše, Červenka (oba ČR). Neproměněné nájezdy: Krejčík, Palát - Kaski, Mikael Granlund, Puljujärvi, O. Kapanen. Rozhodčí: Ansons (Lot.), M. Holm (Švéd.) - Briganti (USA), Durmis (SR). Vyloučení: 4:3. Diváci: 17.413.
Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - D. Kubalík, Tomášek, Palát - M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek - Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.
Finsko: Säteri - M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki - V. Puustinen, Mikael Granlund, Jääskä - Puljujärvi, O. Kapanen, Innala - Jormakka, Hyry, P. Puistola - Pakarinen, Björninen, Mäenalanen. Trenér: J. Jalonen.
  3 : 1 Kazachstán - Polsko 3 : 1 dohráno
20240520T20 : 20:00+0200
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán
Polsko
  3 : 1 Finsko - Dánsko 3 : 1 dohráno
20240520T20 : 20:00+0200
Finsko vs. Dánsko
Finsko vs. Dánsko
Finsko
Dánsko
  3 : 1 Švédsko - Francie 3 : 1 dohráno
20240520T16 : 20:00+0200
Švédsko vs. Francie
Švédsko vs. Francie
Švédsko
Francie
  2 : 5 Velká Británie - Norsko 2 : 5 dohráno
20240520T16 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie
Norsko
  Francie - Německo zítra 12 : 20
20240521T12 : 20:00+0200
Francie vs. Německo
Francie vs. Německo
Francie
Německo
  Rakousko - Velká Británie zítra 12 : 20
20240521T12 : 20:00+0200
Rakousko vs. Velká Británie
Rakousko vs. Velká Británie
Rakousko
Velká Británie
  Lotyšsko - USA zítra 16 : 20
20240521T16 : 20:00+0200
Lotyšsko vs. USA
Lotyšsko vs. USA
Lotyšsko
USA
  Kanada - Česko zítra 16 : 20
20240521T16 : 20:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články