Hlavní obsah

Půjdeme zase stejně. Se srdcem a s diváky v zádech, hlásí Tomášek před životní bitvou

Aktualizováno

V českém kádru je jediným hráčem působícím na klubové úrovni ve Švédsku. Až v sobotu odpoledne vyjede útočník české hokejové reprezentace David Tomášek k semifinále MS proti výběru Tří korunek, bude proti němu stát i kamarád a spoluhráč z Färjestadu Linus Johansson. Zdvořilostní fráze s přáním hodně štěstí však jdou stranou.

Švédové myslí jedině na zlato, nic jiného neberou. Já ale věřím, že je zastavíme, že ještě nekončíme, říká David TomášekVideo: Sport.cz

 
Článek

Neplánujete si tedy s kapitánem Färjestadu před sobotní bitvou napsat?

Ne. Ani by mě to nenapadlo.

Třeba Johansson napíše vám…

Jak ho znám, tak i on to má nastavené stejně jako já. Tedy že teď jsme soupeři a nic si nedarujeme. Naposledy jsme se bavili v Brně na Českých hrách, tam to ještě bylo v přátelském duchu. Popřáli jsme si štěstí, abychom se dostali do svých týmů pro mistrovství.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Semifinále MS je samo o sobě velkým zápasem. Je pro vás ještě prestižnější, že je soupeřem právě Švédsko, kde jste se v této sezoně stal nejlepším střelcem tamní ligy?

Oni si hodně věří, a co tak probíhá ve švédských médiích, tak berou jedině zlato. Nic jiného. I Linus mi v Brně víceméně řekl, že tým mají postavený tak, že chtějí největší úspěch. Věřím, že je v tomhle zastavíme. Jen ať je ten tlak na nich. Ať si tu roli favorita vezmou. My se soustředíme na sebe. Trošku se potrápili s Finy a věřím, že se potrápí i s námi.

Věříte, že vaším plusem bude opět zaplněná O2 arena? Švédové před ní budou hrát poprvé…

Myslím, že to taky udělá hodně. Co jsme slyšeli od Kanaďanů i Američanů, tak atmosféra v Praze na ně dýchla. Nechci říct, že na to Švédové nejsou zvyklí, protože mají hráče jako prase. Ale něco by to s nimi mohlo udělat. Věřím, že nám úžasná atmosféra pomůže. Lepší jsem v kariéře nezažil. Strašně si to užívám a jsem rád součástí tohoto týmu. Věřím, že ještě nekončíme. Pořád není konec.

Spadl z vás po úspěšném čtvrtfinále s USA trošku tlak?

Samozřejmě to byl důležitý krok, takový pomyslný, jestli je mistrovství úspěšné, nebo ne. Furt ale pod nějakým tlakem musíme být. Já si myslím, že máme obrovskou sílu a hrozně věřím tomuhle týmu. Každý plníme svou roli, jak nejlíp umíme. A v sobotu do toho půjdeme zase stejně. Se srdcem a s diváky v zádech.

Laťka je nasazená hodně vysoko, hodnotí výkony brankáře Lukáše Dostála Ondřej Pavelec. Na to, kolik mu je, tak to zvládá v klidu. Video: Sport.cz

Švédové na turnaji ještě neprohráli a zejména jejich obrana s Karlssonem, Hedmanem či Dahlinem vzbuzuje respekt. V čem je její největší síla?

Švédové i ve své lize nabádají své beky, aby útočili a prolínali se s útočníky. A v reprezentaci to mají zakódované stejně.

Postoupí čeští hokejisté přes Švédsko do finále MS?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 28595 čtenářů.

Díky trenérovi Samu Hallamovi, který v minulosti vedl dlouhá léta Växjö a dovedl ho ke třem mistrovským titulům?

Přesně tak. Nastavil tam systém a švédská reprezentace se teď prezentuje úplně stejně. I co jsem se bavil s Linusem, tak říkal, že je to stejný styl, co on vyznával dřív. Samozřejmě teď mají Švédové obrovskou individuální kvalitu. My se připravíme a půjdeme do toho s týmovostí a srdcem. Vůbec se nemáme čeho bát.

Kam ve své kariéře řadíte domácí MS?

Určitě mezi největší, ne-li ten vůbec největší moment kariéry. Máme tady skoro to nejlepší, vyjma pár hráčů, co může český hokej nabídnout. A jsem hrdý, že můžu být toho součástí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.