Hlavní obsah

Bříza: Úspěch Německa a Lotyšska na MS? Skvělá zpráva, přijede víc fanoušků za rok do Prahy

Aktualizováno

Úspěch hokejistů Německa a Lotyšska na mistrovství světa v Tampere a Rize je dobrou zprávou i pro české pořadatele příštího světového šampionátu, který se v roce 2024 uskuteční v Praze a Ostravě. Předseda organizačního výboru Petr Bříza věří, že i díky tomu přijede na zápasy více fanoušků. Řekl to novinářům v Tampere. "Je to skvělá zpráva, přijede víc fanoušků za rok do Prahy. Vedle toho je to ale i úžasná zpráva pro světový hokej," uvedl Bříza.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kanada - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) by po dohodě s českou stranou měla zřejmě ještě dnes potvrdit rozdělení týmů do skupin. Momentálně to vypadá, že v Praze by hrálo Finsko, USA, Švýcarsko, Česko, Dánsko, Norsko, Rakousko, Velká Británie a v Ostravě Kanada, Německo, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán a Polsko. Organizátoři ale mají právo jeden tým ve skupině vyměnit.

"Máme určité varianty a potřebujeme najít klíč, abychom byli schopni naplnit obě arény. Menší i větší. Obrovská výhoda Česka je, že jsme uprostřed Evropy. Věřím, že formou kampaní dokážeme oslovit fandy z řady zemí," uvedl Bříza a vedle úspěchu Němců nebo Lotyšů poukázal i na historický postup Polska na MS a ideální dojezdovou vzdálenost do Ostravy.

"Vedle toho jsme vypracovali unikátní schéma nabídky konferenčních prostor, abychom federacím, ligám nebo klubům nabídli prostory v O2 universum," řekl bývalý vynikající brankář.

Mistrovství světa se bude příští rok hrát od 10. do 26. května, přípravy na vrcholný turnaj už jsou v plném proudu "Myslím si, že jsme připraveni dobře. Tři čtvrtiny našeho týmu prošly už organizací v roce 2015, další mají zkušenosti s pořádáním velkých sportovních akcí. Hokejově řečeno máme dobré čtyři pětky a dobré gólmany," uvedl Bříza s tím, že Česko je připraveno navázat na vydařený šampionát z roku 2015.

"Dodnes je zmiňován jako jeden z příkladů, jak má taková akce vypadat. Nejen kvůli diváckému rekordu, ale i kvalitě organizace," těší Břízu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS USA - ČeskoVideo: Česká televize

Před osmi lety na utkání zavítalo celkem 741.690 diváků, což je rekord MS. Místopředseda IIHF si dobře uvědomuje, že aby organizátoři mohli podobný úspěch zopakovat, musí být i dobrá ekonomická situace v Česku a v Evropě. Po složitých covidových restrikcích se hokej stejně jako domácnosti musí nyní vypořádávat s následky války na Ukrajině a například vysokými cenami energií.

"Když jsme zvládli olympiádu v Pekingu, které jsme se báli, tak jsme si mysleli, že svět se vrací do normálu. A pak přišel 24. únor 2022, který vše změnil...," připomněl Bříza začátek konfliktu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále MS Kanada - NěmeckoVideo: Česká televize

"Věříme, že se zlepší ekonomická situace, například z pohledu ceny energií to není jednoduché. Věřím, že zápasy budou vyprodané a lidi si budou chtít ten festival užívat. V roce 2015 byli oni jeho nedílnou součástí. měli jsme 89 procentní návštěvnost, což je neskutečné. Věříme, že ekonomická situace rodin bude taková, abychom se k tomuhle číslu přiblížili," přál si Bříza.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.