Hlavní obsah

Bronz Lotyšů? To už může mít medaili i Burkina Faso, zuří v Rusku. Nešetří ani Česko

Historická bronzová medaile pro Lotyšsko na hokejovém MS v Rize a Tampere se stala prvotřídní senzací celého šampionátu. V malém pobaltském státu dokonce v nastalé euforii vyhlásili na pondělí státní svátek. S jistou zapšklostí sledují hokejový jásot Lotyšů v sousedním Rusku, jejichž sborná byla kvůli invazi na Ukrajinu z šampionátu vyloučena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo USA - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

„Světový šampionát bez Ruska vedl k medailím pro Lotyšsko a Německo," píše například státem kontrolovaný kanál Ria Novosti s odkazem na bronz Lotyšů a neméně senzační stříbro pro Němce.

Rusové jsou už déle než rok v důsledku zločinné vojenské invaze na Ukrajinu ze světové hokejové rodiny vyloučeni a místo velkých turnajů se musí spokojit s přáteláky s Běloruskem, které je coby spolupachatel krvavé války rovněž mimo hru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále MS Kanada - NěmeckoVideo: Česká televize

Pro Rusy je letošní absence obzvlášť bolestivá, protože šampionát měli původně hostit právě oni. „Mistrovství světa mělo být v Rusku svátkem. Petrohrad byl připraven hostit hlavní hokejovou událost planety a ruský národní tým se připravoval k další cestě za zlatem. Ale tenhle svátek proběhl neférově bez nás," upozorňuje Ria Novosti.

„Může být mistrovství vůbec považováno za legitimní při absenci Rusů - tradičně hlavních aspirantů na zlato? Úspěchy Lotyšů a Němců nevyhnutelně vedou k diskuzi o tom, zda by k nim došlo, kdyby se Rusové turnaje zúčastnili," uvádí dále.

Dost jednoznačnou odpověď na podobné otázky dal třeba někdejší sovětský reprezentant a dvojnásobný hokejový olympijský vítěz Alexandr Viktorovič Koževnikov, který evidentně nemohl bronz pro sousední Lotyšsko strávit.

„Brzy asi bude mít medaili i Burkina Faso. Na sto procent by nikdy nemohli získat bronz, kdyby se MS zúčastnilo Rusko. To je totální noční můra. Prestiž mistrovství světa bez Ruska a Běloruska uvadá," řekl Koževnikov pro server News. ru na adresu Lotyšska, které na turnaji porazilo mimo jiné Česko, Švédsko a USA.

Rusové čekají na zlato z hokejového MS od roku 2014, finále si naposledy zahráli o rok později. Od roku 2015 se na hokejovém trůnu střídá Kanada, Švédsko a Finsko. Přesto z médií v nejrozlehlejší zemi světa lze nabýt dojmu, že v případě účasti na MS by takřka jistě bojovali o zlato.

„Co ostatní favoriti na tomto mistrovství? Švédové znovu potvrdili svůj status hokejových slabochů, jakmile dojde na bitvy v play off, sami darovali Lotyšům lístek do semifinále. Finové neměli dost štěstí proti Kanadě, která může přivézt na šampionát klidně svůj 30. výběr a stejně dojde do finále. Američané tradičně přivezli druhořadé hráče z NHL, AHL a studenty, což na medaili nestačí. Češi, to už je jenom takový silnější střed, jejich vyřazení ve čtvrtfinále bylo zcela očekávané, navíc se jim na úvod zranilo několik hráčů," hodnotí Ria Novosti.

Reklama

Související témata: