Hlavní obsah

Lotyšský zázrak dokonal Rubins: Necítím se jako hrdina, bez fanoušků bychom bronz neměli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelný lotyšský příběh má bronzovou tečku. Malá baltská země dokráčela pro premiérovou medaili z hokejového mistrovství světa. Lotyši se oklepali ze semifinálové porážky s Kanadou a vyhecovali se na závěrečný souboj o bronz s USA. Dvakrát vedli, pak však museli dotahovat. A vše zařídil nečekaný hrdina Kristians Rubins.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo USA - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

Hráč, od kterého by se góly čekaly snad nejméně, se postaral o srovnání i rozhodující trefu. „Opravdu neskutečné, co jsme dokázali. Nepochybovali jsme o sobě. Mít medaili na krku... Ani to nedokážu popsat slovy, cítím obrovskou vděčnost. Znamená to pro mě všechno," rozplýval se v rozhovoru pro server hokej.cz Rubins, který zařídil ve třetí třetině tečovanou střelou vyrovnání a pak přesnou ranou z pravého kruhu vstřelil i vítězný gól na 4:3 v prodloužení.

„Necítím se jako hrdina. Všichni kluci makali naplno, připravili mi šance a já jsem je mohl zakončit," usmíval se 25letý obránce hrající na farmě Calgary, kde za celou sezonu vsítil dva góly. A teď si dvě trefy nechal na nejdůležitější zápas kariéry. „Asi kvůli tomu budu muset na dopingovou kontrolu," smál se Rubins, jenž naskočil do turnaje až v průběhu po konci klubové sezony a doposud nebodoval.

Ačkoliv už se šampionát nedohrával v Rize, ale v Tampere, do Finska dorazily tisíce lotyšských příznivců, kteří vytvořili svým oblíbencům domácí atmosféru. „Jeli sem takovou dálku, aby nás podporovali... Bez fanoušků bychom to tak daleko nedotáhli. Dodali nám extra energii," oceňoval Rubins s úsměvem a medailí na krku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo USA - LotyšskoVideo: Česká televize

Štěstím zářil i zkušený kapitán Kaspars Daugavinš. „Je to úžasné, právě jsme přepsali historii. Celé Lotyšsko teď má něco, z čeho se může radovat. Párty nekončí," vykládal pro hokej.cz 35letý útočník. „Ukazuje to, co pro nás znamená hokej. Vždyť sem přiletěl prezident, jen aby viděl tenhle duel. Vrátili jsme hokej na pozici sportu číslo jedna," narážel na popularitu basketbalu. „Pro náš hokej je to obrovská vzpruha. Teď máme čemu věřit!" pokračoval.

Lotyši zachraňovali postup ze skupiny v posledním duelu. Do šampionátu vložili celé své srdce, jak po závěrečném utkání gestem ukazoval i kouč Harijs Vitolinš, a dokázali se měřit s elitou. Za to dostali zaslouženou odměnu. „Každý bojoval za toho druhého, v tom byla naše největší síla," pochvaloval si Daugavinš.

Reklama