Hlavní obsah

Druhý soupeř české reprezentace na MS v hokeji 2023. Jaká je historická bilance Česka s Kazachstánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svém druhém zápase na světovém šampionátu český národní tým nastoupí proti výběru Kazachstánu. Pro stát střední Asie, který až do rozpadu Sovětského svazu nepoznal ani vlastní hokejovou historii, půjde o desátý start na MS v elitní skupině. Jaká je jeho bilance s českou reprezentací?

Ilustrační foto

Článek

Na aktuálním šampionátu, který se koná v Tampere a Rize, se pro oba celky bude jednat o druhý zápas. Česká republika ve svém úvodním souboji se Slovenskem zvítězila poměrem 3:2, tým Kazachstánu rozhodl zápas s Norskem až v samostatných nájezdech poměrem 4:3. Zápas Česko proti Kazachstánu startuje v neděli 14. května v 19:20 hodin.

Bilance Česko - Kazaschstán na MS v hokeji

DatumMísto, fázeVýsledek
26. dubna 2004Praha, skupinaČesko 7:0 Kazachstán
5. května 2005Víděň, skupinaČesko 1:0 Kazachstán
13. květan 2016Moskva, skupinaČesko 3:1 Kazachstán
14. května 2023Riga, skupinaČesko - Kazachstán 5:1

Ve své poměrně krátké historii se obě země na MS střetly pouze třikrát. Poprvé tomu bylo na světovém šampionát v Praze v roce 2004. Česko tehdy Kazachstán přehrálo poměrem 7:0. O hattrick se zasloužil Martin Ručinský, dvěma góly přispěl Petr Průcha, po jedné brance přidali Jaromír Jágr a David Výborný. Česko tehdy vypadlo ve čtvrtfinálovém utkání proti USA.

O rok později se oba týmy potkaly v rámci MS ve Vídni a to opět v rámci skupinových zápasů. Pro český tým utkání skončilo nečekaně těsnou výhrou 1:0. O jediný gól zápasu se ve druhé třetině postaral Aleš Hemský.

Třetím a zatím posledním vzájemným soubojem byl opět zápas v základní části MS v roce 2016. Česká Republika Kazachstán porazila poměrem 3:1, a to dvojnásobnou zásluhou Tomáše Plekace a gólu Roberta Kousala. V tomto utkání Kazaši českému týmu vstřelili zatím jediný gól historie vzájemné bilance na světových šampionátech.

Nejcennějším umístěním v historii kazašské reprezentace na MS je 10. místo z roku 2021. Na olympijských hrách si svůj debut Kazaši odbyli v roce 1998 v Naganu, když překvapivě ovládli kvalifikační skupinu. V následných bojích již tak úspěšní nebyli a skončili na finálním 8. místě. Při své druhé a doposud poslední účastí na ZOH v roce 2006 brali 9. místo.

Reklama