Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 6:1 Češky zakončily skupinu výhrou a ve čtvrtfinále jim budou stát v cestě Němky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perfektně zvládly české hokejistky poslední vystoupení ve skupině na mistrovství světa v Utice. Vítězství 6:1 nad Švýcarskem je udrželo na třetí příčce tabulky, což jim jako soupeřky pro čtvrteční čtvrtfinále postavilo do cesty Němky.

Foto: iihf.com

Tereza Pištěková (8) a Švýcarka Lara Christenová.

Článek

Karty byly v americké Utice před posledním vystoupením českého týmu v základní části turnaje rozdány jasně. Jakýkoli bodový zisk proti Švýcarkám zajišťoval národnímu týmu třetí místo ve výkonnostně lepší skupině A.

K udržení pozice si reprezentantky dokonce mohly dovolit porážku rozdílem až tří gólů, protože v případě bodové rovnosti s Finskem a Švýcarskem by pak měly nejlepší skóre. Takto ale nikdo z českého družstva neuvažoval i s ohledem na to, že posledních pět vzájemných zápasů, včetně zápasů o bronz na předchozích dvou šampionátech, ovládlo Česko.

Vítěznou sérii trvající už rok a půl nehodlal národní tým přerušit a šel za tím nekompromisně. Prosadil se hned po 37 sekundách z přečíslení, když po přihrávce Vanišové zakončovala kapitánka Tejralová. Češky byly výrazně aktivnější, hrály daleko víc s pukem a díky jednoduchým kombinacím často rozebíraly obranu soupeřek.

Chybělo tomu ale další gólové vyjádření, Maurerové dvakrát pomohla i tyčka. Stačila pak chvilková nekoncentrace reprezentantek, nejprve přišel trest za příliš mnoho hráček na ledě a vzápětí mířila na hanbu i Tejralová za krosček. Převahu dvou hráček v poli Švýcarky zužitkovaly a do druhé třetiny se šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Reprezentantky se po změně stran snažily vynutit si převahu lepším pohybem a důrazem v soubojích o kotouč. Hrálo se většinou v obranném pásmu Švýcarek, Peslarová ve druhé třetině čelila pouze dvěma střelám, ale skóre se dlouho neměnilo.

Foto: iihf.com

České hokejistky se radují po jedné z branek proti Švýcarsku.

Až ve 35. minutě se Češky při rostoucím tlaku prosadily. Po skvělém individuálním průniku Křížové se puk od brusle clonící Vanišové odrazil za záda švýcarské gólmanky. O 66 vteřin později to bylo už 3:1, když Mlýnková bekhendem zakončila akci Šapovalivové.

Další šance k navýšení náskoku nabídla česká přesilovka, vše pochytala Maurerová. Využití početní výhody přišlo až v 50. minutě, když faul Herzigové potrestala přesnou ranou od modré čáry Pejšová. Gólový účet pak uzavřela trefa Mlýnkové, která tři vteřiny před koncem završila hattrick.

„Přípravu na Švýcarsko jsme zaměřily hodně na obranu. Zejména na vhazování ve vlastním pásmu, tam jsme měly rezervy. Věděly jsme, že na rozdíl od zápasů, kdy jsme čelily zámořským celkům, budeme platit za favoritky, ale to nám nesvázalo ruce,“ uvažovala útočnice Vendula Přibylová.

„Těší nás, že jsme uspěly, a teď bude potřeba se dobře nachystat na Německo,“ doplnila. „Nic nesmíme podcenit nebo vzít na lehkou váhu. Na šampionátu je každý zápas těžký, ale přesně takové výzvy jako tým hledáme. Musíme pokračovat dále v naší hře a neustále se zlepšovat,“ usoudila trenérka Carla MacLeodová.

Mistrovství světa hokejistek v Utice - skupina A
Česko - Švýcarsko 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 1. Tejralová (Vanišová), 35. Vanišová (Křížová, Pejzlová), 36. Mlýnková (Šapovalivová), 50. Pejšová (Čajanová, Mlýnková), 56. Mlýnková (Hymlárová), 60. Mlýnková (Přibylová, Pejšová) - 17. Stalderová (Müllerová, Enzlerová). Rozhodčí: Lieffersová (Kan.), Rapinová - Gotsdinerová (obě USA), Smetková (ČR). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1388.
Česko: Peslarová – Pejšová, Tejralová, Radová, Čajanová, Kosinová, Trnková – Vanišová, Pejzlová, Křížová – Mlýnková, Hymlárová, Šapovalivová – Neubauerová, Přibylová, Plosová – Pištěková, Čabelová, Kalová.
Švýcarsko: Maurerová – Christenová, Baechlerová, Rosselová, Vallarioová, Wetliová, Büchiová – Stalderová, Müllerová, Enzlerová – Zimmermannová, Martiová, Leemannová – Quennecová, Ryhnerová, Schaeferová – Balzerová, Weyová, Herzigová – Ingoldová.
1.USA4310016:311
2.Kanada4301012:210
3.Česko4200210:126
4.Finsko410039:153
5.Švýcarsko400043:180
Skupina B:
Německo - Čína 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
1.Německo4400013:212
2.Švédsko4300117:59
3.Čína401125:153
4.Dánsko301024:92
5.Japonsko300125:131

Reklama