Hlavní obsah

Dva hokejisté s českými kořeny na švýcarské straně: Je jedno, kdo proti nám stojí

Aktualizováno

Pro drtivou většinu hokejistů to dnes večer bude největší zápas kariéry. Dva švýcarští hokejisté však prožijí ještě o drobet peprnější střetnutí. Hvězdný útočník Kevin Fiala má české rodiče i prarodiče a strávil tu část dětství. Obránce Dean Kukan má zase českého otce. Navenek však nepřiznávají, že je jejich motivace ještě větší. „Abych byl upřímný, speciální je hlavně samotný postup do finále. Je jedno, kdo proti nám stojí,“ odpověděl na dotaz Sport.cz Fiala.

Sestřih utkání Kanada - ŠvýcarskoVideo: ČT sport

 
Článek

Jeho příběh už je dobře známý. Vždyť 27letý útočník Los Angeles stále umí obstojně česky. Těsně před příletem do Prahy se mu narodila dcera, na letišti ho pak vyzvedávala babička. „Doufám, že bude fandit mně. Určitě mně. Bude to hezký zápas,“ říkal Fiala výbornou češtinou pro ČT sport.

Naopak o Kukanově story ještě tolik hokejových fanoušků nemá ponětí. Sám o svých kořenech totiž tolik nemluví. „Otec je z Česka, ale žije už jenom ve Švýcarsku,“ prozradil 30letý obránce Curychu.

Na mistrovství ho dokonce přijel navštívit. „Dorazil za mnou minulý týden, na finále už ale nepřiletí,“ svěřil se Kukan. I tak však bude mít v O2 areně českou podporu. „Část rodiny pořád žije tady. V hlediště bude ségra i další příbuzní,“ podotkl.

Sestřih zápasu Švédsko–ČeskoVideo: Česká televize

Uvědomuje si, že proti Švýcarům stojí rozjetý domácí kolos, který v semifinále zničil nabité Švédsko sedmi góly. „Působivý výkon, ale tohle proti nám nezopakujete,“ usmál se Kukan, který se těší zejména na nepopsatelnou atmosféru. „Bude to úžasný zápas. Viděli jsme to už proti Švédsku, jak blázniví jsou čeští fanoušci. Musíme dobře začít, abychom je trochu utišili,“ líčil.

A jeho spoluhráči jen souhlasí. „Kulisa určitě bude neuvěřitelná. Pro tyhle zápasy hrajeme hokej. Tohle bude moje první velké finále, moc se těším,“ říkal nadšený útočník Nico Hischier. „Teď si musíme odpočinout a soustředit se. Ale taky si to trochu užít, vždyť nás čeká finále,“ vykládal kapitán Roman Josi.

Fanoušci neuvěřitelní, dodávají hráčům energii. Jak Lukáš Sedlák dvakrát ujel, to bylo hlavně díky atmosféře, těší Radima Rulíka Video: Sport.cz

Švýcarsko dokázalo Čechy v základní skupině zdolat v nájezdech. To však ještě domácímu výběru chyběli David Pastrňák, Martin Nečas i Pavel Zacha. „Jsou to výborní hráči, celý tým je skvělý. Rozhodnou znovu detaily,“ tuší produktivní obránce Josi.

Tým ze země helvétského kříže se probojoval do boje o zlato po šesti letech. „Co k tomu říct, jsme ve finále! Nic lepšího neexistuje. Celé Švýcarsko na nás může být hrdé, my na sebe taky,“ jásal Kevin Fiala, jenž za sedm utkání nasbíral neuvěřitelných třináct bodů (7+6). Sám však dobře ví, že poslední krok je nejtěžší. „Nejsme na konci, pokračujeme,“ říkal.

Dneska to sedlo naší formaci, ale je jedno, kdo dá góly, hodnotí David Kämpf. Máme sílu, můžeme porazit kohokoliv Video: Sport.cz

Ani v semifinále proti Kanadě nebyli Švýcaři favoritem, ale díky skvělé první třetině odskočili do vedení 2:0. To sice neuhájili, ale díky proměněným nájezdům Andrighetta a právě Fialy mohli slavit. „Byl to zápas jako na horské dráze. Spousta emocí,“ popisoval Fiala.

A jinak tomu rozhodně nebude ani ve finále. Překazí Švýcaři českou párty a budou se radovat z prvního titulu mistrů světa v historii?

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.