Hlavní obsah

Finsko - USA 4:3SESTŘIH: Finové zlomili prokletí domácích šampionátů! V neděli si zahrají o zlato

Aktualizováno

Další velký úspěch pod koučem Jukkou Jalonenem mohou přidat do sbírky hokejisté Finska. Poprvé v historii si na domácím mistrovství světa zahrají o medaili, dokonce o tu nejcennější! Výběr Suomi se probojoval do finále poté, co po dramatické semifinálové bitvě zdolali USA 4:3. Vítězný gól dal útočník Joel Armia. Suomi tak mohou navázat na zlato z mistrovství světa v Košicích a Bratislavě z roku 2019, loňské stříbro ze šampionátu v Rize a historický triumf na letošních olympijských hrách v Pekingu. Spojené státy americké naopak nezlomily černou sérii, v níž od zavedení play off v roce 1992 do finále MS nikdy nepronikly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih semifinálového zápasu Finsko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Američané otevřeli skóre, když se už po 64 sekundách hry prosadil Nate Schmidt. Olympijští vítězové z Pekingu kontrovali zásluhou Mira Heiskanena a Sakariho Manninena. Sean Farrell ještě vyrovnal, ale Finové pak odskočili na 4:2 góly Samiho Vatanena a Armii. Až v závěru snížil Adam Gaudette.

O titul mistrů světa se svěřenci kouče Jukky Jalonena utkají v nedělním finále od 19:20 SELČ s vítězem druhého semifinále mezi českými hokejisty a Kanadou, které začne dnes v 17:20. Na neúspěšné celky čeká v neděli utkání o bronz (14:20).

Američanům se podařilo hned zkraje zápasu zmrazit náladu natěšených finských diváků v zaplněném hledišti Nokia Areny. Schmidt využil zakrytého výhledu Olkinuory a jeho pokus na bližší tyčku skončil trochu překvapivě v brance. V šesté minutě si Seveřané po Watsonově faulu zahráli první přesilovku, v níž zblízka zakončujícího Filppulu vychytal Swayman.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Americký zadák Seth Jones před finským brankářem Jussim Olkinuorou.

Další možnost domácích nevyužil Lammikko, jenž bekhendem zakončil těsně vedle. V šanci na zvýšení náskoku neuspěl Farrell. V 17. minutě už se Finové dočkali, když se neukvapil se zakončením Heiskanen a bekhendem poslal kotouč přesně pod horní tyčku.

Američané pak nevyužili přestávkou rozdělenou přesilovku. Nedlouho po jejím skončení museli sami do čtyř a Manninen zařídil domácím vedení, když z kruhu vymetl parádní ranou horní růžek branky. V 27. minutě bylo ale znovu vyrovnáno. Farrell si vyjel od postranního hrazení do lepší palebné pozice a prostřelil Olkinuoru. Neutekly ani tři minuty, do střelecké parkety na kruhu se prodral Vatanen a Finové znovu vedli.

Foto: Emmi Korhonen, ČTK/AP

Finský útočník Valtteri Filppula před americkým brankářem Jeremym Swaymanem a obráncem Samem Laffertym oslavuje čtvrtý gól Suomi v semifinále MS.

Po třech minutách třetího dějství se provinil proti pravidlům Lettieri. Oslabení sice Američané ubránili, jenže těsně po jeho konci Armia malou mezerou mezi nohama bránícího Schmidta prostřelil Swaymana na bližší tyčku.

Zvýšit mohl o chvilku později po zdařilé akci Anttila, ale Swayman skvěle zasáhl. Na druhé straně byl rovněž velmi blízko Boldy, jenže ani Olkinuora se nenechal zahanbit. Už čtyři minuty před vypršením základní hrací doby to Američané zkusili s šesti hráči v poli a v čase 57:09 přišel po parádní souhře a zakončení Gaudettea z prostoru mezi kruhy gól naděje. Závěr už Finové přestáli bez další úhony a mohli slavit postup do čtvrtého finále na velkých akcích v řadě.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále (Tampere):
Finsko - USA 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 17. Heiskanen (H. Pesonen, Armia), 25. S. Manninen (M. Lehtonen, Hartikainen), 30. Vatanen (H. Pesonen, Heiskanen), 46. Armia (Heiskanen, Vatanen) - 2. Schmidt (Peeke, Tynan), 27. Farrell (Meyers, Seth Jones), 58. Gaudette (Boldy, Tynan). Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba Švéd.) - Synek (SR), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 055.
Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Heiskanen, Pokka, Friman, Vatanen, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Swayman - Seth Jones, L. Hughes, Peeke, Schmidt, Lafferty, od 41. navíc Barber - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden - od 41. navíc Bordeleau. Trenér: David Quinn.
Druhé semifinále Kanada - Česko najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8