Hlavní obsah

Hokejisté Dánska mají v nominaci na MS i útočníka Ehlerse z Winnipegu

Útočník Nikolaj Ehlers z Winnipegu stejně jako loni nechybí v nominaci hokejistů Dánska na mistrovství světa v Tampere a Rize. Jeho otec a hlavní kouč reprezentace Heinz má v pětadvacetičlenném kádru čtrnáct hráčů, kteří loni v únoru startovali na olympijských hrách v Pekingu, kde Dánsko debutovalo a sedmým místem překonalo nejlepší umístění v historii v podobě osmé pozice na světových šampionátech v letech 2010 a 2016.

Foto: Martin Sylvest, ČTK/AP

Dánský hokejista Morten Jensen (vpravo) a Slovinec Žiga Jeglič.

Článek

Heinz Ehlers oznámil konečný výběr dnes, při posledním škrtu z něj vypadli dvacetiletý obránce Kasper Larsen z juniorské OHL z celku Mississauga Steelheads a Nicolai Meyer ze Salcburku, který začal uplynulý ročník v extraligové Plzni a po šesti odehraných zápasech se v polovině října stěhoval do týmu pozdějšího vítěze mezinárodní rakouské ligy ICEHL.

Sedmadvacetiletý Nikolaj Ehlers sehrál za osm sezon v NHL v základní části 523 zápasů a nasbíral 396 bodů za 176 branek a 220 asistencí. V 32 utkáních play off přidal čtyři góly a osm přihrávek. Na MS se vydává počtvrté.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

V dánském kádru je i další kvarteto se zkušenostmi z NHL. Ty nebohatší má třiatřicetiletý útočník Mikkel Boedker ze švédského HV 71, který za Phoenix/Arizonu, Colorado, San Jose a Ottawu sehrál 709 utkání v základní části a připsal si 327 bodů (118+209). V 34 utkáních bojů o Stanleyův pohár zaznamenal šest gólů a 11 přihrávek. Je navíc i finalistou Světového poháru v Torontu z roku 2016 jako člen Výběru Evropy.

Další útočník Patrick Russell z Linköpingu dostal příležitost v 59 zápasech NHL za Edmonton, Nicklas Jensen z Rapperswilu-Jona nastoupil v 31 utkáních za Vancouver a New York Rangers a obránce Oliver Lauridsen z Malmö sehrál 16 duelů za Philadelphii.

Po pěti kruhy se loni představili brankář Frederik Dichow, obránci Oliver Lauridsen, Markus Lauridsen, Matias Lassen a Jesper Jensen Aabo a útočníci Boedker, Nicklas Jensen, Russell, Mathias Bau Hansen, Morten Poulsen, Mikkel Aagaard, Matthias Asperup, Nick Olesen a Frederik Storm. Jednatřicetiletý Jensen Aabo a o čtyři roky starší Storm se chystají už na dvanáctý světový šampionát v kariéře.

Na první velkou mezinárodní akci se naopak těší obránci Jacob Gammelgaard z Rungstedu a Anders Koch z Aalborgu a osmnáctiletý útočník Oscar Fisker Moelgaard z HV 71, jehož čeká letos v červnu draft NHL v Nashvillu a mohl by se podle prognóz pohybovat na hraně prvního a druhého kola.

Dánové vstoupí do turnaje v sobotu utkáním proti Maďarsku a v dalším programu základní skupiny A v Tampere je čekají duely s Francií, Rakouskem, Německem, se Spojenými státy americkými, Švédskem a s domácím Finskem.

Nominace hokejistů Dánska na mistrovství světa v Tampere a Rize (12.-28. května):
Brankáři:
George Soerensen (Aalborg)
Mathias Seldrup (Esbjerg)
Frederik Dichow (Frölunda/Švéd.),
Obránci:
Matias Lassen (Malmö/Švéd.)
Markus Lauridsen (Malmö/Švéd.)
Oliver Lauridsen (Malmö/Švéd.)
Jacob Gammelgaard (Rungsted)
Morten Jensen (Rungsted)
Anders Koch (Aalborg)
Jesper Jensen Aabo (Klagenfurt/ICEHL)
Anders Krogsgaard (Innsbruck/ICEHL),
Útočníci:
Niklas Andersen (Bremerhaven/Něm.)
Christian Wejse (Bremerhaven/Něm.)
Felix Scheel (Visp/Švýc.)
Frederik Storm (Ingolstadt/Něm.)
Mathias Bau Hansen (Herning)
Matthias Asperup (Herlev)
Mikkel Boedker (HV 71/Švéd.)
Oscar Fisker Moelgaard (HV 71/Švéd.)
Mikkel Aagaard (MoDo Hockey/Švéd.)
Morten Poulsen (Herning)
Nick Olesen (Brynäs/Švéd.)
Nicklas Jensen (Rapperswil-Jona/Švýc.)
Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL)
Patrick Russell (Linköping/Švéd.)

Reklama