Hlavní obsah

Hokejisté už trénovali v Tampere, v moderní aréně je zklamal hrozný led

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopoledne odletěli z Prahy, krátce po obědě byli v Tampere. Ubytovali se v hotelu Scandic nedaleko letiště a po páté hodině odpoledne zdejšího času už reprezentační hokejisté poprvé trénovali v Nokia Areně. V té odehrají minimálně svou základní skupinu mistrovství světa a rozhodovat se tu bude také o medailích. A ač je hala otevřená teprve od 3. prosince loňského roku, tak má jeden velký neduh. „Led je hrozný,“ řekl po úvodní zkoušce útočník David Krejčí.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

První trénink hokejové reprezentace v Tampere.

Článek

Tampere (od našich zpravodajů) - A nebyl to ojedinělý nářek. Jiří Smejkal, který ve Finsku poslední dvě sezony působil a v aréně odehrál za Lahti Pelicans dva zápasy, tvrdí: „Led je tady dost špatný. Když stavěli halu, slibovali, že bude mít úroveň NHL. Ale pokaždé tu byl led šílený a puk hodně skákal. To je špatné pro obě mužstva a záleží, kdo se s tím víc pokouše. Hráč si musí víc hlídat puk, aby mu neuskočil. Kdo je zvyklý mít hlavu nahoře a na kotouč moc nekouká, najednou ho na holi nemá.“

Nespokojenost s ledem bývá při šampionátech častá. Vliv hraje teplé květnové počasí i to, že turnaje v nehokejových zemích častokrát hostí multifunkční arény, kde je hokej jen na dočasné návštěvě. Nicméně ve Finsku a v hale, kde se v sezoně střídají dva kluby Tappara a Ilves, to překvapí.

Právě v Ilves působí brankář Marek Langhamer, který se kvality plochy částečně zastává. „Nemyslím si, že led je obecně špatný. V zimě je v pohodě. Ale koukám, že zadní dveře od rolbařů jsou teď celý den otevřené, což kvalitě ledu neprospívá. Celý den se tu trénuje, takže i proto trpí led. Věřím, že za pár dní to bude lepší.“

Je pravda, že dva dny před startem šampionátu v aréně vládne „klasický“ chaos. Organizátoři montují poslední věci, dokonce byl trénink oficiálně nepřístupný pro média, neboť aréna stále byla ještě v režimu „stavebních prací“. Nicméně reportéři dovnitř proklouzli a mohli procházet i útrobami kabin, kam je jindy vstup povolen jen hráčům a realizačnímu týmu. „A v šatnách je zatím docela bordel,“ řekl David Krejčí.

Kustodi totiž teprve vybalují věci a tým se zabydluje. I tak narozdíl do Rakouska či Lotyšska, které mají provizorní kabinu ze sádrokartonu, vyfasovali Češi na základě svého postavení v žebříčku IIHF solidní šatnu.

Na ledě se tým zdržel přes hodinu, ale nepouštěl se do „žádných velkých akcí“, slovy Davida Krejčího to bylo „takové sklouznutí“. A jaké bylo složení prvních čtyř útočných formací? Vrána, Hertl, Smejkal - Blümel, Krejčí, Červenka - Stránský, Špaček, Simon - Zohorna, Černoch, Flek.

Ve čtvrtek a pátek má tým před sebou další trénink, v sobotu do šampionátu vstoupí duelem proti Velké Británii.

Reklama

Související témata: