Hlavní obsah

Jsem na kluky pyšný, líčí šťastný Gudas. Místo hokeje si pustí Okresní přebor

Na ledě zase tvrdil muziku. Radko Gudas byl jedním z pilířů defenzivy úžasného vítězství českých hokejistů 7:3 nad Švédskem v semifinále domácího mistrovství světa. „Dneska to byla horská dráha emocí. Ale parádně jsme to zvládli, jsem na kluky pyšný,“ radoval se 33letý obránce.

Švédům se asi nelíbil hokej, jaký hrajeme. Na něco takového ze základní skupiny nebyli zvyklí, usmívá se Radko GudasVideo: Sport.cz

 
Článek

Kritický moment prožil národní tým hned na začátku utkání. Brzy prohrával, pak navíc na trestnou lavici putoval za podrážení právě Gudas. V první chvíli ani netušil, že byl vyloučen. „To bylo zajímavé. Netuším, za co to bylo, takže nevím, co k tomu říct,“ smál se řízný bek.

Češi ale oslabení zvládli a rychle se vrátili do zápasu. „Fanoušci nám dávali sílu, abychom nevypustili žádný souboj. Neházeli jsme flintu do žita,“ oceňoval Gudas a chválil defenzivní přístup českých útočníků, kteří si zvládali hlídat silné švédské beky. „Skvěle drželi modrou čáru, nenechali jejich hvězdné obránce střílet a dělat paseku. Výborně blokovali – a co prošlo, pochytal Dosty. Parádní týmová práce,“ liboval si.

Žijeme jeden pro druhého. Poslední zápas na turnaji nechceme prohrát, má jasno Martin NečasVideo: Sport.cz

Domácí odskočili třemi góly ve druhé třetině, ale hotovo rozhodně nebylo. Seveřané si vytvořili místy drtivý tlak. „Mají super tým. Tahle sestava se jen tak nevidí. Bylo jasné, že nás zatlačí. Navíc jsme jim dali přesilovky. Ale poradili jsme si s tím výborně,“ mínil Gudas.

Sestřih zápasu Česko - ŠvédskoVideo: Česká televize

Svěřenci Radima Rulíka náskok uhájili a před vlastními fanoušky vydřeli postup do finále mistrovství světa. „Je to sen každého kluka,“ uvědomoval si zkušený bek. O zlato si čeští hokejisté zahrají po dlouhých 14 letech. „Super, přečtu si to v pondělích novinách,“ smál se.

Hezké kličky, slyšel Lukáš Sedlák po semifinále i od švédského gólmanaVideo: Sport.cz

Připomínal tím také, že pro národní tým práce rozhodně nekončí. „Zatím si nic nepřipouštíme; že to je úspěch. Tyhle pocity přijdou až za týden. Další zápas před námi. Musím rychle zregenerovat, abych měl ready nohy na zítra,“ poznamenal Gudas.

Velký sen celého národa je blízko, republika touží po zlatu. „My si ho chceme nadělit hlavně sami pro sebe, téhle kabině a klukům, kteří pro to dřou na každém tréninku. Nemyslím si, že to je závazek. Soustředíme se na vlastní výsledek, a když odehrajeme ještě lepší zápas než dneska, budeme mít velkou šanci to zítra urvat,“ věří obránce Anaheimu.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Jestli ve finále Češi narazí na Kanadu, nebo Švýcarsko, neřeší. A ani nevěděl, jestli si druhý semifinálový duel pustí. „Budeme asi regenerovat, spíš to jenom uslyšíme. Ale raději než na hokej se kouknu třeba na Okresní přebor nebo jiný podobný seriál,“ naznačil Gudas s úsměvem, že se od hokeje radši odreaguje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.