Hlavní obsah

Švédsko - Kanada 3:4 PPSESTŘIH: Kanada je po senzačním obratu proti Švédům v semifinále MS

Hokejisté Kanady předvedli na mistrovství světa v Tampere skvělý obrat, a přestože prohrávali ve čtvrtfinále se Švédskem již 0:3, zvítězili 4:3 v prodloužení. O postupu obhájců titulu do semifinále rozhodl v přesilové hře v čase 60:43 útočník Drake Batherson.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih čtvrtfinálového zápasu Švédsko - KanadaVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Švédové vedli po dvou třetinách 3:0, Kanaďané ale na začátku poslední dvacetiminutovky snížili a v 59. minutě Pierre-Luc Dubois a Matt Barzal vyrovnali. Hned na začátku prodloužení fauloval William Nylander a Kanada dokonala fantastický obrat. Seveřanům k úspěchu nepomohlo ani 38 zákroků Linuse Ullmarka.

Švédům se vydařil vstup do utkání. Již po 87 sekundách hry otevřel skóre Klingberg, který z ideální pozice prostřelil brankáře Driedger. Jeho spoluhráči pokračovali v aktivitě a v 8. minutě zvýšil zkušeně zakončeným brejkem Nylander.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Švéd William Nylander překonává kanadského brankáře Chrise Driedgera.

Kanada přidala a zatlačila soupeře, snížit se jí ale nepodařilo. Navíc byl následně vyloučen Gregor a hráči Tří korunek hrozili v přesilovce. V největší šanci ale Wallmark netrefil odkrytou branku. Švédové se následně neprosadili ani v 55 sekund dlouhé hře pět na tři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih čtvrtfinálového zápasu Německo - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Obhájci zlata měli ve druhé třetině drtivou střeleckou převahu, na Ullmarka mířilo 19 pokusů, ani jeden ale neskončil za jeho zády. Gólmana Bostonu nepřekonali ze slibných pozic Lowry, Batherson ani Cozens. Na Driedgera podle statistik šla jediná střela a byl z toho gól. Ve 28. minutě Friberg nejprve trefil brankovou konstrukci a v pokračující akci tečí upravil na 3:0.

Ve 42. minutě již byli Kanaďané za svou aktivitu odměněni, střelou od modré čáry snížil obránce Graves. Švédové mohli své vedení navýšit v přesilových hrách, dvě výhody ale nevyužili a v závěru toho litovali.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Švéd William Nylander se raduje z gólu proti Kanadě ve čtvrtfinále MS.

V 57. minutě byl vyloučen Dahlin, Kanaďané závěr přesilovky zesílili odvoláním brankáře a Dubois sedmým gólem na turnaji snížil na 2:3. Navíc pokračovali v power play a Barzal o 30 sekund později vyrovnal. Ještě v základní hrací době mohl rozhodnout Cozens, Ullmark si ale s jeho střelou 17 sekund před koncem poradil. Hned po 25 sekundách prodloužení fauloval Nylander a Batherson přesilovku čtyři na tři rychle využil.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Tampere):
Švédsko - Kanada 3:4 v prodl. (2:0, 1:0, 0:3 - 0:1)
Branky a nahrávky: 2. C. Klingberg (Lang, Peterson), 8. Nylander (J. Nordström), 29. Friberg ( E. Gustafsson, Ekman-Larsson) - 42. Graves (Roy, Comtois), 59. Dubois (Chabot, Cozens), 59. Barzal (Batherson, Comtois), 61. Batherson (Barzal, Dubois). Rozhodčí: Rekucki (USA), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:2. Diváci: 8576.
Švédsko: Ullmark - A. Larsson, Dahlin, E. Gustafsson, Ekman-Larsson, A. Lindholm, M. Pettersson, Tömmernes - Nylander, Wallmark, J. Nordström - Bemström, Kellman, Asplund - C. Klingberg, Peterson, Grundström - Friberg, Aman, Lang - A. Bengtsson. Trenér: Johan Garpenlöv.
Kanada: Driedger - Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo - Batherson, Dubois, Cozens - J. Anderson, Barzal, Sillinger - Roy, Lowry, Comtois - Gregor, Mercer, K. Johnson. Trenér: Claude Julien.

Reklama

Související témata: