Hlavní obsah

Komu lezou do zadku? NHL? Finský kouč cítí křivdu po vyřazení z MS

Finsko se jen těžko srovnává s koncem na hokejovém MS v Česku už po čtvrtfinále, v němž ho vyřadil soused a odvěký rival ze Švédska. Finové cítí křivdu kvůli přesilovce v prodloužení, v níž nakonec padl rozhodující gól na 2:1. Překvapivě ostrá slova volil i kouč Jukka Jalonen.

Šestřih utkání Švédsko - FinskoVideo: Česká televize

 
Článek

Pro Jalonena to byla obzvlášť hořká pilulka, protože porážka v Ostravě pro něj znamenala zároveň poslední zápas na lavičce národního týmu. Jeho angažmá u nároďáku lemované třemi tituly mistrů světa a zlatem z olympiády tak končí historickým fiaskem. Konečné osmé místo je pro zemi tisíce jezer nejhorším umístěním na MS od roku 1955.

A neúspěch se mu vstřebává o to hůř, že cítí křivdu. Konsta Helenius byl podle něj v prodloužení vyloučen nesprávně. V přesilovce pak zajistil výhru a postup pro Tre Kronor Joel Eriksson Ek.

„Soupeřem nám byl top tým z NHL a také pár rozhodčích. To je pak hodně těžký úkol. Díval jsem se na video a faul to nebyl. Prohrát takovým způsobem není zrovna velká radost,“ stěžoval si Jalonen stanici Viaplay.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Argumentoval tím, že Helenius jen nadzvedl hokejku pronikajícímu Kempemu a nezasáhl mu přitom ruku či rukavici. Jalonen se podle svých slov i po zápase domáhal u rozhodčích, aby alespoň uznali, že vyloučení byla chyba, i když už by to na vyřazení jeho týmu samozřejmě nic nezměnilo. Jenže neuspěl.

„Někdy si s údivem říkám, komu tihle lidé lezou do zadku? NHL? Nevím, jestli se mýlím, ale zkrátka mám ten pocit,“ ulevil si Jalonen s evidentní narážkou na to, že švédský tým byl, na rozdíl od toho finského, napěchovaný hvězdami z NHL.

Na Jalonenovu stranu se přidala i řada osobností z jeho země. „Od našich to byl skvělý zápas. Švédové potřebovali pomoc od rozhodčího, aby nás zlomili. Fantastické utkání, které zničili amatérští rozhodčí z Lotyšska a USA,“ lamentoval například na síti X bývalý šéf finského hokejové svazu a starosta Tampere Kalervo Kummola.

„Bylo to velmi podezřelé. Spíš mi to přišlo jako dobré nadzvednutí hole než hákování,“ souhlasil expert televize MTV a někdejší vynikající hráč Olli Jokinen.

Finská média nicméně ve svých komentářích připomínají, že ze strany Suomi šlo o nepovedený šampionát, na němž reprezentace vyhrála jen tři zápasy. Uřízla si ostudu s Rakouskem a jen s obrovským štěstím proklouzla do čtvrtfinále.

Zároveň připomínají, že ještě donedávna veleúspěšný národní tým pod vedením Jalonena, který zažil vrchol v magickém roce 2022 ziskem olympijského zlata a titulu mistrů světa, začal za konkurenty zaostávat jak výsledkově, tak herně. Na MS skončil podruhé za sebou ve čtvrtfinále. „Od roku 2022 neporazil na MS ani jednou tým ze světové špičky,“ všiml si list Ilta Sanomat.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.