Hlavní obsah

Národní tým doplní kvintet legionářů. Nečekaná proměna na gólmanském postu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K národnímu týmu se od úterý v Ostravě připojí pět nových legionářů. Jsou to ve švýcarské lize působící útočníci Roman Červenka z Rapperswilu a Matěj Stránský z Davosu, ze švédského Örebro přijíždějící obránce Libor Šulák a ve Finsku chytající brankáři Marek Langhamer a Nick Malík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

K reprezentaci se připojí i David Krejčí

Článek

Pro Radiožurnál to uvedl manažer reprezentace Jan Černý po utkání v Trenčíně, kde trenér Kari Jalonen rozhodl o tom, že v přípravě na MS dál už nebudou pokračovat útočník Martin Lang, obránce Libor Zábranský mladší a gólmani Štěpán Lukeš i Aleš Stezka.

„Všem čtyřem končícím hráčům děkujeme za odvedenou práci v trénincích i zápasech. Věříme, že se v dresu národního týmu budou objevovat i v příštích sezonách, potenciál na to určitě mají," řekl generální manažer národního týmu Petr Nedvěd.

Pro České hokejové hry tak bude mít národní tým k dispozici tři brankáře, deset obránců a patnáct útočníků a minimálně polovina z nich už může reálně myslet na mistrovství světa. Po covidové karanténě se k mužstvu vrátí také nejstarší obránce, 33letý Michal Jordán.

Turnaj v Ostravě bez finalistů extraligy, velké ohrožení u Zadiny

Účast na už ve čtvrtek začínajícím turnaji v Ostravě je naopak vyloučena u extraligových finalistů i u krajánků hrajících ještě play off ve Švédsku (např. M. Špaček, Lenc, Pyrochta, Mozík či Furch). Ani nikdo z NHL se na vítkovickém ledě neobjeví, problémy se slepým střevem ohrožují využití Filipa Zadiny z Detroitu dokonce i při MS.

Domácí díl evropské hokejové tour by měl naopak odehrát kapitán olympijského výběru Červenka, v Pekingu byli rovněž další nově zařazení hráči do pole. Zajímavé jsou změny na gólmanském postu. Lukeš sice vychytal vítězství nad Slovenskem 4:3 po nájezdech, ale jeho reprezentační mise pár minut poté skončila. V přípravě před MS naskočil do tří zápasů a vždy slavil výhru.

Premiéry na mistrovství světa se však karlovarský brankář nedočká. Ke zbylému Kváčovi jsou povoláni 27letý Langhamer, jenž chytal naposledy za národní tým v prosinci roku 2019 a v play off byl jedničkou Ilvesu Tampere. Úplnou reprezentační premiéru bude mít teprve dvacetiletý Malík působící v Kouvole.

Do tréninku se zapojí Krejčí. Sedlák s Hykou se omluvili

V Ostravě se v průběhu příštího týdne k národnímu týmu připojí i David Krejčí, který se dosud připravoval individuálně. „David je natolik zkušený hráč, že ví, co jeho tělo potřebuje. Jsme rádi, že ho budeme mít v týmu už příští týden v Ostravě, kde chce v první řadě dobře potrénovat na ledě. Dohodli jsme se tady, že by do zápasů měl naskočit až během květnových Švédských hokejových her," doplnil Nedvěd.

Z letošní přípravy národního týmu na světový šampionát se naopak ze zdravotních důvodů omluvili oba čeští útočníci Traktoru Čeljabinsk Lukáš Sedlák a Tomáš Hyka. „Měli jsme zájem, aby se Lukáš i Tomáš k našemu týmu připojili, oba dva se ale omluvili v podstatě ze stejných důvodů. Mají za sebou náročnou sezonu včetně play off a nevyhnuly se jim zdravotní komplikace. S oběma jsem mluvil a do začátku mistrovství by se nestihli dát zdravotně dohromady, což nás mrzí, ale plně to respektujeme a chápeme," uvedl Nedvěd.

Nominace národního týmu na České hokejové hry v Ostravě
Brankáři:
Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec)
Nick Malík (Kouvola/Fin.)
Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.)
Obránci:
Vojtěch Budík
Lukáš Kaňák
David Jiříček (všichni Plzeň)
Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.)
Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)
Jakub Krejčík (Minsk/KHL)
Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL)
David Sklenička (Oulu/Fin.)
Libor Šulák (Örebro/Švéd.)
Richard Nedomlel (Hradec Králové)
Útočníci:
Ondřej Beránek
Jiří Černoch
Jakub Flek
Jan Hladonik (všichni Karlovy Vary)
Petr Holík (Brno)
Petr Kodýtek (Plzeň)
Patrik Zdráhal (Litvínov)
Petr Fridrich (Vítkovice)
David Cienciala
Matěj Blümel (oba Pardubice)
Adam Klapka (Liberec)
Jiří Smejkal (Lahti/Fin.)
Pavel Kousal (Mladá Boleslav)
Matěj Stránský (Davos/Švýc.)
Roman Červenka (Rapperswil/Švýc.)

Reklama

Související témata: