Hlavní obsah

Osmnáct dlouhých roků, slovenský komplex nekončí! Sahali jsme po něčem výjimečném, řekl kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Finska už musejí mít slovenští hokejisté komplex. Vždyť na některé z velkých akcí ho naposledy porazili před dlouhými osmnácti(!) lety na šampionátu v Česku, od té doby zapsali čtrnáct porážek v řadě. Ta poslední (2:4) přišla ve čtvrtečním čtvrtfinále MS v Tampere, přestože svěřenci kanadského kouče Ramsayho ho měli výborně rozehrané, když si v první třetině vypracovali dvoubrankový náskok. Ani ten ale na postup mezi nejlepší kvarteto nestačil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih čtvrtfinálového zápasu Finsko - SlovenskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

„Na kluky jsem velmi hrdý. Bojovnost, kterou jsme ukázali, byla fantastická. Chci vyzvednout každého jednoho hráče našeho týmu za obětavost a bojovnost. Nebyli jsme až tak daleko, abychom dokázali něco absolutně výjimečného. Mrzí nás to, ale každý slovenský fanoušek si musel náš zápas užít," chválil své spoluhráče kapitán týmu Tomáš Tatar z New Jersey v rozhovoru pro Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS).

Slováky především mrzelo, že dvougólové vedení, které jim zajistily trefy A. Sýkory a Regendy, nedokázali udržet do konce úvodní třetiny. Minutu a půl před jejím vypršením snížil Anttila, který pak ve 24. minutě i vyrovnal. V páté minutě třetího dějství pak rozhodl Manninen.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Marko Anttila slaví branku ve slovenské síti

„Rozhodly zkušenosti. Finové za stavu 0:2 couvali a stále hráli totéž. Opakují to furt dokola. Díky zkušenostem to nepustí, dokážou vytvořit tlak, vstřelit branku a rozhodnout," věděl Tatar, jenž na turnaji posbíral tři góly a stejný počet asistencí.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Sakari Manninen dává třetí gól finského týmu

„Na Finy jsme vlétli, jak jsme chtěli, ale dalo se čekat, že nám to jen tak nenechají. Čekali na nás na červené čáře, špatně se na to dívá, ale je to účinné. Zatím nikdo nevymyslel nic lepšího," řekl o hře týmu Suomi vystavené na precizní defenzivě 18letý supertalent Juraj Slafkovský, s devíti body nejproduktivnější hráč Slováků na turnaji.

Mohl přidat i desátý, jenže za stavu 2:3 nastřelil ve 49. minutě jen tyč Olkinuorovy brány. Větší šanci ke srovnání už jeho tým neměl. „Byl to vyrovnaný zápas se smutným koncem pro nás. Nemyslím si, že jsme byli horší," povzdechl si obránce Peter Čerešňák, od nové sezony posila Pardubic.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Adam Húska a Pavol Regenda se radují z druhé slovenské branky

Slováci tak sice na únorový senzační olympijský bronz z Pekingu nenavázali, se suverénně nejmladším kádrem (průměrný věk pod 25 let) na turnaji však ostudu neudělali. „Zkušenosti, které tady kluci nabrali, mohou posunout národní tým o dlouhé roky. Doufám, že kluci se v draftu dostanou co nejvýše a splní se jim sen dostat se do NHL," připomíná Tatar, že na blížícím se draftu NHL by mohli být Slafkovský a obránce Šimon Nemec vybráni mezi prvními pěti.

„Za pár let bude mít Slovensko opravdu velmi silný tým," předpovídá Tatar.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články