Hlavní obsah

Pražská noční můra, píší o debaklu ve Švédsku. Čechům prý pomohl sudí

Švédové se sesypali jako domeček z karet. Češi byli mentálně silnější. Pražská noční můra. Tak komentuje švédský tisk semifinálovou prohru s Českem 3:7. Hvězdami z NHL posílení seveřané v sobotu na domácí výběr zkrátka nestačili a v neděli je čeká boj o bronz. Naproti tomu Češi si po dlouhých 14 letech zahrají o zlato.

Sestřih zápasu Švédsko–ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

„Sobotní noční můra. Takhle hokejový rok skončit neměl,“ píše se v komentáři deníku Expressen. „Tři korunky se sesypaly jako domeček z karet,“ přidal se deník Aftonbladet. Sedmnáct hráčů z NHL seveřanům v boji o finále nestačilo. Ačkoli Švédové proti Česku dvakrát vedli, odchází nakonec poraženi jednoznačně 3:7 a v neděli si zahrají o bronz. Pro takhle silný výběr je to zklamání.

„Byli zkrátka psychicky odolnější,“ neskrýval zklamání obránce Pittsburghu Erik Karlsson. O jeho práci před čtvrtou trefou Čechů se pro Sport.cz rozpovídal i Tomáš Vlasák. Podle něj nebyl Karlsson dostatečně obětavý, aby zablokoval Nečasovu gólovou střelu. Naopak Češi pro vítězství udělali maximum a plnili i tyto detaily.

Fanoušci neuvěřitelní, dodávají hráčům energii. Jak Lukáš Sedlák dvakrát ujel, to bylo hlavně díky atmosféře, těší Radima Rulíka Video: Sport.cz

Švédský tisk si všímá také zákroku Jana Rutty na Isaca Lundeströma. Ten překvapivě unikl i sudím, ačkoli se útočník seveřanů jen s obtížemi zvedal z ledu a na střídačku dojel za pomoci spoluhráčů.

„Čechům se dostalo pomoci od rozhodčích,“ uvedl Aftonbladet. Sám český obránce se k zákroku po zápase vyjádřil takto: „Já nevím, zůstal tam ležet, nikdy nechcete vidět, že někdo zůstane ležet, já se na ten zákrok nekoukal, hned jsem se ho ptal, jestli je v pohodě, říkal, že jo. Strach jsem měl, ale nic se nestalo.“

Ondřej Kaše po semifinále: Jak zvedáme laťku my, tak zvedají laťku fanoušci. Neskutečné!Video: Sport.cz

Sami hráči ale prohru na výrok sudích házet nechtěli. „Když dostanete tolik branek, těžko se vyhrává. Nehráli jsme naši hru. Prohra hodně bolí, jsme zklamaní, ale musíme se soustředit na zítra,“ připomněl obránce Marcus Pettersson, že v neděli čeká na Švédy poslední zápas sezony.

A ve hře je pořád bronz ze světového šampionátu.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.