Hlavní obsah

Risk se Jalonenovi vyplácí, Jiříček ždímal každého soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z absolutního zoufalství, v němž se po zranění nohy ocitl na přelomu roku, se plzeňský obránce David Jiříček vytáhl do výšin nečekaných hokejových snů. Po povedeném vystoupení na Českých hrách totiž v pouhých osmnácti letech sahá po premiérové účasti na mistrovství světa dospělých.

Foto: David W Cerny, Reuters

David Jiříček (vpravo) oslavuje se spoluhráči svou trefu na Českých hrách v Ostravě.

Článek

Vypadalo to jako veliký risk zvát do přípravy na šampionát hráče, který přes tři měsíce marodil. „Věděl jsem o jeho velikém hokejovém potenciálu, po šesti týdnech ostré přípravy je zase definitivně zpátky. Jeho přínos pro tým musí vidět každý," říkal trenér Kari Jalonen.

„Jsem z toho všeho trochu vedle, ale dojmy jsou rozhodně pozitivní. Těší mě, že dostávám od trenéra Jalonena tolik prostoru na ledě. U něj je to vždycky o výkonu, ne o věku. A hlavně o tom dodržet systém, proto třeba při tréninku kreslí sprejem čáry na ledě, aby každý věděl, kde má v pásmu svůj prostor," líčil Jiříček, jenž si o víkendu připsal první dva reprezentační góly.

„Jak se na ostravském turnaji dařilo, rostlo i moje sebevědomí. Ždímali jsme každého soupeře. S bouřící diváckou kulisou v zádech se zvětšovala i euforie," říkal hráč, pro nějž nakonec kvůli covidové nákaze nedohrané MS do 20 let skončilo hned prvním zápasem, v němž si poranilo koleno.

„Při juniorských šampionátech se lítá nahoru dolů, tam je to úplně jiné. Tady mezi chlapy je nezbytný nějaký podobný systém, jako hrajeme my to 'five men hockey', protože, když chybou nabídnete soupeři šanci, klidně dá ze tří dva góly," říká Jiříček, jenž po prodělané operaci zahnal noční můru předčasného konce sezony a zatím splácí velkou důvěru, kterou do něho trenéři národního týmu vkládají.

Reklama

Související témata: