Hlavní obsah

Skandál během MS. Jak si tohle může dovolit? spílají reprezentační opoře legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finským hokejem aktuálně otřásá dost netypický skandál. Přední stránky tamních sportovních médií okupuje případ elitní útočnice národního týmu Susanny Tapaniové, která uprostřed probíhajícího MS v Dánsku z dějiště šampionátu zmizela. A to v době, kdy reprezentace hrála prestižní duel s USA, v němž utrpěla debakl 1:6.

Foto: Profimedia.cz

Finské reprezentantky Susanna Tapaniová (R) a Petra Nieminenová se radují z gólu.

Článek

Veřejnost popudil důvod absence hvězdné reprezentantky. Tapaniová si vymohla „opušťák" kvůli účasti na svatbě své kamarádky. Tím, že si proti USA odpykávala jednozápasový distanc její kolegyně z první formace Petra Nieminenová, se týmu Suomi rozpadla hlavní ofenzivní úderka.

Generální manažerka finského týmu Tuula Puputtiová nejprve před médii o pravých důvodech absence Tapaniové mlžila s tím, že chybí z „osobních důvodů". Severští novináři ale pravý důvod rychle vypátrali.

„Byla jsem zaskočená a pak zděšená. Rozhodnutí Susanny Tapaniové opustit tým uprostřed šampionátu v žádném ohledu nezapadá do mého chápání vrcholového sportu. Neumím si vůbec představit, že by se tohle v reprezentaci kdy stalo, nebo že by vůbec někoho něco takového napadlo. Zradila celý tým," reagovala ostře bývalá finská reprezentantka Riikka Sallinenová v rozhovoru pro Ilta Sanomat.

„Já jsem nikdy nechtěla zmeškat ani jediný den kempu nebo tréninku. Jenom nápad na to vynechat zápas reprezentačního týmu je pro mě naprosto cizí," pokračovala.

Podobně zareagovala i bývalá kapitánka Suomi Marianne Ihalainenová. „Není možné mít obojí. Hráčka by se měla dopředu rozhodnout, jestli chce jet ne mistrovství světa, nebo na svatbu," kritizovala svoji nástupkyni někdejší opora „lvic" z olympiády v Naganu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Susanna Tapani (@susannatapani)

I někdejší reprezentant Timo Jutila nechápavě kroutí hlavou: „Tohle je fakt divné. Neumím si představit, že by za mého působení v nároďáku někdo něco takového udělal. Obzvlášť během mistrovství světa."

Sama Tapaniová se po vlně kritiky ke svému kroku vyjádřila během pondělního tréninku.

„Odjela jsem v pátek a přijela v neděli. Není o čem dál diskutovat. V tu dobu mi to přišlo jako dobré rozhodnutí. Přátelé a rodina jsou pro mě velmi důležití. Rozhodli jsme se tak a musíme s tím žít. Mrzí mě, že jsem způsobila tyhle zmatky, ale šlo o osobní záležitost. Teď jsem zpátky zde a připravená jako všechny ostatní. Šlo jen o jeden zápas," vysvětlovala.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.