Hlavní obsah

Slováci na MS přišli o klíčového útočníka. Ostravy už mám dost, řekl Slafkovský

Špatná zpráva pro reprezentaci Slovenska. Druhý nejproduktivnější hráč týmu Martin Pospíšil (3+4), který si v úvodní třetině závěrečného zápasu ve skupině proti Švédsku (1:6) po nezaviněném nárazu do mantinelu poranil rameno, na mistrovství světa v Ostravě a v Praze dohrál. Zdravotní potíže navíc hlásí také bodově nejúspěšnější Slovák Libor Hudáček (5+4).

Sestřih zápasu Švédsko - SlovenskoVideo: Česká televize

 
Článek

„Martin si narazil levé rameno. Dělali jsme rentgen i sono a nepotvrdilo se žádné poranění šlach nebo svalů. Není tam otok, bolesti však ano,“ říkal v noci po utkání slovenským novinářům týmový lékař Pavol Lauko.

Ranní vyšetření na magnetické rezonanci v ostravské nemocnici ale nepřineslo dobré zprávy. Útočník Calgary na turnaji dohrál. Informovala o tom oficiální facebooková stránka Slovenského svazu ledního hokeje (SZĽH).

Trenérský tým věří, že druhý marod Libor Hudáček bude moci pokračovat. „Má chronický problém ještě ze sezony. V jeho případě si myslím, že bude schopný hrát ve čtvrtek,“ naznačil Lauko.

Ztrátu Pospíšila pocítili hokejisté Slovenska už v utkání proti neporaženému Švédsku. „Byla to velká ztráta, protože Pospec byl jedním z našich nejlepších hráčů na turnaji,“ řekl obránce Martin Fehérváry. Poslední utkání v Ostravě kvůli drobnějšímu svalovému zranění vynechali centr první řady Marek Hrivík a po střele do hlavy v utkání s Lotyšskem i další forvard Andrej Kudrna. Oba by ale měli být ve čtvrtek připravení hrát.

Ve čtvrtek čeká Slováky v pražské aréně vítěz skupiny A Kanada (od 16.20 hodin). Speciální utkání pro slovenskou vycházející hvězdu a útočníka Montrealu Canadiens Juraje Slafkovského. Ten si na turnaji v sedmi zápasech připsal sedm nahrávek. Na první gól ale stále čeká.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

„Sedm nahrávek je sedm gólů, ale jasně, že bych už velmi rád nějaký vstřelil. Osobně se na Kanadu moc těším a věřím, že všichni ukážeme, co v nás je. Že můžeme hrát hokej s každým. Dáme do toho vše. Věřím, že když si vše splníme, máme šanci,“ řekl 20letý Slafkovský.

V týmu nejbližšího soupeře má klubového parťáka obránce Kaidena Guhleho. „Mám tam ale i pár dalších kamarádů, takže se těším. Kanada je vždycky dobrá, zvlášť když má mančaft z NHL. Ale bude to náročný zápas,“ nastínil rodák z východoslovenských Košic.

Foto: David W Cerny, Reuters

Švédský Joel Eriksson v akci se slovenským Martinem Fehérvárym ve vzájemném zápase na MS

Stěhování do Prahy mu vůbec nevadí. Nejen on nebyl v Ostravě zrovna spokojený. „Jasně. Pojďme do Prahy, už mám Ostravy dost,“ navázal Slafkovský na nepříliš pochvalná vyjádření spoluhráčů směrem k hokejovým podmínkám v Ostrava Aréně.

Nejvíce si Slováci stěžovali na velké vedro v hale. „Nejsme roboti, ale lidi. Je tu takové teplo, že už v páté minutě máme mokré rukavice a nedá se vystřelit. V podstatě nemáme puk pod kontrolou. Když máte vodu v bruslích i rukavicích, hraje se hokej těžko,“ říkal po porážce v nájezdech 2:3 s Lotyšskem obránce New Jersey Devils Šimon Nemec.

Kapitán Slovenska Tomáš Tatar před klíčovým zápasem na turnaji nabádá k vytěsnění myšlenek na některé nepovedené výkony ve skupině. „I proti Švédsku tam zase bylo něco, co se nesmí opakovat. Nemůžeme přestat hrát náš systém a vymýšlet své věci. Čeká nás Kanada, co víc si přát? Je to paráda, lepší už to snad být nemůže. Bude to náročné, ale o tom hokej je,“ připomínal Tatar.

Na nedávnou pozitivní zkušenost v O2 areně a postup přes Spartu v semifinále extraligy budou chtít navázat hokejisté Třince. „Bavili jsme se o tom s Liborem (Hudáčkem) i Markem (Daněm). Máme na tu halu super vzpomínky a moc se tam těšíme,“ usmíval se útočník Ocelářů Viliam Čacho, jenž proti Švédsku odehrál první utkání na turnaji.

Slovensko v Ostravě vyhrálo čtyři ze sedmi zápasů skupiny (Kazachstán 6:2, USA 5:4 v prodl., Polsko 4:0 a Francie 4:2). Zbylé tři prohráli (Německo 4:6, Lotyšsko 2:3 v nájezdech a Švédsko 1:6). V bráně mají nejlepšího brankáře dosavadního průběhu turnaje Samuela Hlavaje (úspěšnost 93,94 %, průměr 1,93 gólu na utkání).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.