Hlavní obsah

V sobotu vstup do MS, hned v neděli Češi. Ale s kým na ně? Ti lidé nepřemýšleli, soptí kouč Švédů Garpenlöv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až ve čtvrtek večer bude vhozeno úvodní buly rozhodujícího sedmého zápasu o titul ve švédské hokejové lize mezi Luleou a Färjestadem, už o necelých čtyřicet hodin později vstoupí reprezentace Tří korunek do mistrovství světa v Tampere proti Rakousku. Pochopitelně bez borců z kádrů obou finalistů nejvyšší soutěže, což hlavní kouč nároďáku Johan Garpenlöv hodně těžce kouše.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Johan Garpenlöv na střídačce hokejistů Švédska.

Článek

Švédové zatím můžou počítat se sedmi posilami z NHL, před startem šampionátu ve Finsku ale řeší dilema, kolik hráčů zapsat na soupisku. Na ni se vejde 22 hráčů do pole a tři brankáři, takřka všechny týmy ale všechna volná místa neobsadí.

Zejména s ohledem na vývoj situace v NHL, výběr Tre kronor však i kvůli opožděnému vyvrcholení domácí ligy. Minimum hráčů zaregistrovaných před prvním zápasem MS? Dva gólmani a patnáct bruslařů...

Foto: Henrik Montgomery, ČTK/AP

Jiří Smejkal bojuje o puk se švédským kapitánem Joakimem Nordströmem na Švédských hrách.

I česká extraliga se řídí pravidlem, že mistr musí být znám nejpozději týden před startem šampionátu. Švédská nejvyšší soutěž však letos od tamního hokejového svazu obdržela výjimku. Kvůli výskytům covidu-19 bylo v lednu několik zápasů odloženo, konec základní části a start play off se tak opozdily.

Na což teď doplácí Gärpenlov při skládání reprezentačního výběru. Vždyť třeba na únorovou olympiádu do Pekingu vzal z Färjestadu hned čtveřici hráčů (Jacob de la Rose, Linus Johansson, Gustav Rydahl, Theodor Lennström).

„Myslím, že lidé, kteří učinili toto rozhodnutí, nepřemýšleli. Staví nás to do zatraceně špatné situace, vždyť nás na úvod mistrovství čekají hned čtyři zápasy v pěti dnech," připomíná Gärpenlov náročný program, kdy Švédové hned v neděli po duelu s Rakouskem vyzvou český tým.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hokejisté Švédska se radují z výhry nad Finskem na Českých hrách.

„A my zatím nevíme, kteří finalisté přijedou. A když ano, tak kdy," kroutí hlavou Garpenlöv. „Je to krutě špatné rozhodnutí zodpovědných lidí," dodal trenér.

„Je to nešťastná situace pro obé strany; lidu i svaz, potažmo reprezentaci," připouští ředitel švédské nejvyšší soutěže Johan Hemlin. „Rozhodli jsme tak ale po konzultaci s hokejovým svazem na konci ledna. Takže je to všem stranám známo už měsíce," prohlásil Hemlin.

Reklama

Související témata: