Hlavní obsah

Vrátíme se v roce 2024 v Česku, očekává Treťjak. Bez Ruska nemůže být hokej, přidává se Jágrův exparťák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až budou přespříští rok Praha s Ostravou hostit světový šampionát v ledním hokej, teoreticky se na něm mohou objevit i národní týmy Ruska a Běloruska. Mezinárodní hokejová federace totiž v pátek na pololetním kongresu v tureckém Beleku rozhodla, že až pominou sankce uvalené za rozpoutání války na Ukrajině, vrátí se obě země do elitní skupiny MS. V Moskvě panuje s takovým verdiktem spokojenost, některé tamní hokejové legendy si však neodpustily kousavé poznámky.

Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia, Profimedia.cz

Boris Michajlov (vlevo) a Vladislav Treťjak.

Článek

Ze 119 členů IIHF jich mělo pro návrat Rusů a Bělorusů do nejvyšší skupiny hlasovat 98, 10 bylo proti a 11 se zdrželo hlasování. Proti měly být Litva, Lotyšsko, Estonsko, Velká Británie a Ukrajina (každý z nich měl dva hlasy), hlasování se zdrželo mj. Finsko.

„Většina členů IIHF hlasovala pro návrat našeho týmu. Není to pro nás tajemství, všichni víme, jak se vlastně zachází s ruským národním týmem ve světě," prohlásil 70letý prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Letošní i nadcházející světový šampionát každopádně bude bez sborné. Treťjak však věří, že v roce 2024 na turnaji v Praze a Ostravě bude všemu jinak.

„Samozřejmě očekáváme, že se vrátíme od roku 2024. Uděláme pro to vše, co je v našich silách. Pokračujeme v každodenní práci. Systém národních týmů funguje jako obvykle. Naši trenéři, hráči, specialisté jsou připraveni zúčastnit se jakéhokoli mezinárodního turnaje i zítra," dodal bývalý vynikající brankář, jenž se Sovětským svazem vyhrál třikrát zimní olympijské hry a desetkrát mistrovství světa.

Dvojnásobný olympijský vítěz a osminásobný mistr světa Boris Michajlov glosuje rozhodnutí IIHF jako pozitivní, správné a spravedlivé. „Bylo by také správné, abychom se mohli co nejdříve účastnit všech mezinárodních soutěží ve všech sportech. Protože jsme byli nespravedlivě zbaveni účasti na všech mezinárodních turnajích," nechápe dnes 78letý bývalý vynikající útočník, proč je Rusko Západem považováno v konfliktu na Ukrajině za agresora.

Foto: Profimedia.cz

Boris Michailov.

A stejně tak se podivuje, jak někdo mohl požadovat, aby sborná po návratu do turnajů pořádaných IIHF začínala níže než v elitní skupině MS.

„Jako že by jedna z největších hokejových velmocí šla do nižší divize? No to je cirkus! To nás taky mohli poslat hrát do Afriky," čílí se Michajlov, jenž jako hlavní trenér vedl mj. sbornou na MS v letech 2001 a 2002.

Podle bývalého útočníka Maxima Sušinského, mistra světa z roku 2008, IIHF i organizátoři MS doplácí na neúčast Rusů na turnajích i finančně.

„Vidíte, co se stalo s mistrovstvím světa... Myslím, že bez Ruska si (organizátoři MS) vydělali mnohem méně. Zájem o turnaj byl jiný. Bez Ruska prostě nemůže být hokej," míní spoluhráč Jaromíra Jágra v Omsku v sezoně 2004/05.

„Ohledně našeho návratu tam ale je malá poznámka pod čarou - ´pokud budou sankce zrušeny.´ A jaké sankce by měly být zrušeny? Říkají, jako by to bylo: ´Ano, kluci, vraťte se, ale platí sankce, takže nemůžeme nic dělat,´" uzavřel Sušinskij.

Reklama

Související témata: