Hlavní obsah

Vyrovnaný zápas, říkají Slováci po vyřazení. Podmínky oproti Ostravě? Mnohem lepší

Aktualizováno

Navzdory hrozivému úvodu slovenští hokejisté cítili, že mohli čtvrtfinálový duel mistrovství světa proti Kanadě zvrátit na svou stranu. „Byli jsme na dostřel, vytvořili jsme si dostatek šancí. Bohužel to nevyšlo,“ smutnila talentovaná slovenská hvězda Juraj Slafkovský po porážce 3:6. „Kanaďané nám ukázali, jak se hraje takový zápas o všechno. Byla to pro nás škola a my byli žáci,“ podotkl další z útočníků Libor Hudáček.

Kanada nám ukázala, jak se hraje zápas o všechno, reagují zklamaní Slováci. V Praze se cítili lépe než v Ostravě. Video: Sport.cz

 
Článek

Už po pěti minutách outsider prohrával 0:2. „Začátek jsme vůbec nezachytili,“ litoval forvard Peter Cehlárik. „Byli připravenější a hladovější než my,“ mínil Hudáček. Slováci se vrátili do zápasu šťastným vlastním gólem po Cehlárikově nahození, ale vyrovnat se jim nepodařilo.

Navzdory velkému množství šancí. „Myslím, že jsme odehráli vyrovnaný zápas, ale chyběla nám efektivita,“ hodnotil brankář Samuel Hlavaj, jenž navzdory pěti inkasovaným brankám zapsal 37 zákroků a držel slovenské naděje. „Tlačili se do brány, spousta střel, spousta tečí. Ale chytalo se mi dobře,“ líčil 22letý gólman.

Kanada stvrdila svůj postup ve třetí části dvěma góly za dvacet sekund, kterými navýšila na 5:1. Naši východní sousedé dokázali snížit na 3:5, ale v závěru inkasovali do prázdné branky lobem přes Slafkovského. Když byl 20letý forvard Montrealu na tento moment tázán, tak se rozčílil. „Snad se mě nebudete ptát na takový blud. Mě přehodil, tak co mám na to říct, ty kokso. Ten puk jsem neviděl, tak jsem ho nechytil,“ prohlásil.

Sestřih zápasu Kanada - SlovenskoVideo: Česká televize

Z individuálního hlediska neprožil tak povedený turnaj jako před dvěma roky na MS nebo na olympiádě, kde coby mladíček zazářil sedmi góly. Tentokrát sice zapsal osm asistencí, ale neskóroval ani jednou. „Možná to zkresluje informace, že jsem nedal gól, ale myslím, že jsem dělal i jiné věci. Jasně že to mohlo být lepší. I já jsem to od sebe asi čekal,“ připustila jednička draftu.

I jako jeden z nejmladších se snažil být lídrem týmu. „O to jsem se pokoušel v každém zápase. Když jsem byl někdy frustrovaný, tak to nebylo tak, že bych byl na někoho na*raný. Prostě jsem chtěl něco vyhrát,“ vysvětloval Slafkovský.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Veliká šance Kanady skončila na Hlavajovi.

Pro Slováky však skončil turnaj průměrně. Nezklamali a na rozdíl od loňska prošli do čtvrtfinále, v něm ale nepřekvapili. „Byl to takový kolotoč. Jednou nahoře, jednou dole. Hodně nevyrovnané výkony,“ uvědomoval si zkušený Cehlárik.

Svěřenci kanadského kouče Craiga Ramsayho i přes skalp Američanů skončili ve skupině až čtvrtí. A v Ostravě si nejvíc ze všech stěžovali na špatný led a zejména obrovské vedro. „Dneska byly podmínky určitě lepší než v Ostravě,“ podotkl Cehlárik „Mnohem lepší,“ přitakával Hlavaj. „Bylo tu chladněji, i lepší led,“ souhlasil Hudáček.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.