Hlavní obsah

99. McDavid příští asistencí vstoupí do Gretzkého říše. Ale co Art Ross Trophy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V počtu gólových přihrávek se Connor McDavid v noci na neděli zastavil na čísle 99. Jako by tím chtěl symbolicky naznačit, že tou další se posune do končin, kterým svými rekordy vládne Wayne Gretzky. Edmontonský kapitán by měl poprvé v kariéře dosáhnout trojciferného počtu asistencí.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Connor McDavid (97) z Edmontonu a  Mikael Backlund z Calgary.

Článek

Poslední dvě si připsal během výhry 4:2 v tradiční Bitvě o Albertu proti Calgary. Jeho dosavadním maximem přitom bylo 89 asistencí z minulé sezony. McDavid se ale nešetří.

„Rozhodl jsem se, že zjistím, kolik asistencí dokážu nasbírat. Na to se soustředím, už nebudu střílet,“ vyprávěl v žertu médiím. Zase taková nadsázka to ale nebyla. Teď už je jen jednu přihrávku od mety, které před ním v NHL dosáhli pouze tři hráči.

Jako první to zvládl Bobby Orr v sezoně 1970-71, když měl 102 asistencí. Jedenáctkrát po sobě překonal hranici stovky asistencí fenomenální Gretzky, který nosil číslo 99. V ročníku 1985-86 jich měl neuvěřitelných 163! A v sezoně 1988-89 vstoupil do klubu i Mario Lemieux.

Na vylepšení svých čísel má McDavid navíc ještě šest zápasů. A možná už ve čtvrtek proti Vegas tak dosáhne kýžené stovky. Vždyť za celou sezonu jen dvakrát neměl asistenci ve třech startech po sobě. A to bylo už v listopadu…

Ve finiši základní části však čeká 27letého centra Oilers ještě jeden boj. O Art Ross Trophy pro vítěze bodování. McDavid už ji získal pětkrát, ale tento rok má víc než zdatné konkurenty. Se 130 body se zatím dívá na záda Nathanu MacKinnonovi z Colorada (131) a Nikitovi Kučerovovi z Tampy (136), jenž v posledních zápasech plní tříbodovou normu za večer. Proti svým soupeřům má McDavid výhodu jednoho zápasu k dobru. Ale bude to stačit?

„Nikita je teď nejlepší na světě. Play off máme jisté, tak se soustředíme i na to, aby se na čele udržel,“ vyhlásil Kučerovův spoluhráč Brandon Hagel. Co na to McDavidova parta?

Reklama