Hlavní obsah

Gudas sundal hvězdu, pak zapsal áčko u vítězného gólu. V Anaheimu ho milují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvě výhry v řadě zaznamenali hokejisté Anaheimu v NHL po měsíci, a tak z toho byla v Honda Center velká sláva. Značnou měrou se na ní podílel Radko Gudas. O výsledek 4:3 se zasloužil nejen asistencí u vítězného gólu.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Obránce Anaheimu Radko Gudas na archivním snímku

Článek

Ducks během tohoto týdne přišli o dva důležité beky. Do Toronta vytrejdovali Ilju Ljubuškina a v minulém zápase se San Jose se jim zranil Cam Fowler. Áčko na dres tak místo něj dostal třiatřicetiletý Gudas a jeho výkon si v Anaheimu nemohli vynachválit.

Den poté, co odehrál přes 28 minut proti Sharks, strávil na ledě 22 minut a 18 sekund. A mohl klidně i víc, kdyby v první třetině nedostal pětiminutový trest za potyčku s Curtisem Lazarem, který špatně nesl Gudasův zákrok na největší ofenzivní hvězdu Devils Jacka Hughese.

V 15. minutě si český vousáč dokonale vyčíhl dráhu jízdy amerického útočníka a čistým způsobem ukončil jeho akci. Byl to jeden z Gudasových sedmi hitů v zápase, v němž vyrovnal svůj sezonní rekord. Stejný počet nasbíral 10. února proti Edmontonu.

„Po výhře se člověk cítí daleko líp,“ líčil Gudas už po zápase se Sharks. „Bylo to těžké, když jsme přišli o Cama. Pár střídání pro nás bylo složité se dostat do hry, ale každý se ho snažil ze všech sil nahradit.“

V Anaheimu se stal Gudas po svém příchodu z Floridy jedním z nejoblíbenějších spoluhráčů i novým miláčkem fanoušků Ducks. Jako mentor se snaží být vzorem, pro soupeře je hrozbou, což dobře ukázal zápas s Devils.

„Kluci v průběhu sezony herně rostou. Je zábava sledovat, jak jsou pořád lepší a lepší,“ těší aktuálně nejstaršího zadáka anaheimské obrany. V závěru druhé třetiny navíc Gudas rozjel akci, po níž padl čtvrtý a nakonec vítězný gól Ducks. Po 54 zápasech sezony má tak na kontě 15 bodů (6+9), i ve statistice plus/minus je na patnácti kladných bodech, což je nejvíc z celého týmu.

Proti Devils by ale Anaheim neoslavoval nebýt dalšího Čecha – gólmana Lukáše Dostála, který jako první brankář v sezoně předvedl ve dvou utkáních přes padesát zásahů. S Torontem měl 55, tentokrát 52.

Klíčová chvíle nastala dvě sekundy před koncem základní hrací doby, když anaheimský Frank Vatrano odhodil při závaru brankovou konstrukci a Hughes se rozjel k trestnému střílení. Ale Dostál zůstal v klidu a k zakončení útočníka Devils ani nepustil. „Zpackal jsem to,“ líčil hráč, který na vlastní kůži pocítil, jaké to je inkasovat tvrdý bodyček od Gudase.

Reklama