Hlavní obsah

Akce roku i inspirace pro Pastrňákovu rozcvičku. Krejčí zvýšil obrátky a začal čarovat

Washington/Praha

Svému jménu dělá David Krejčí čest. I když místo jehly, nitě a nůžek používá hokejku. Ovšem mistrovsky. Pětatřicetiletý útočník Bostonu před koncem základní části zase zažehl motory. Druhá lajna Bruins vedená českým centrem v posledních jedenácti zápasech nasbírala 34 bodů!

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Hokejisté Bostonu Craig Smith (vlevo) David Pastrňák se radují z výhry nad Buffalem.

Článek

Důležitý moment: před uzávěrkou přestupů získal Boston Taylora Halla a od té chvíle Krejčího formace září.

„Za Buffalo dal Hall za sezonu jen dva góly, což si nedovedu vysvětlit. To je kluk, který i kdyby měl hrát průměrně, tak svou rychlostí a zakončením musí dávat víc gólů a víc pomáhat týmu. V Bostonu bude mít ale výhodu, že jsou tam jiní hráči, kteří tým táhnou: Patrice Bergeron, Brad Marchand, Pasta...," tvrdil nejproduktivnější hráč v historii Devils Patrik Eliáš.

Halla si vzal ale pod křídla Krejčí, který ze spolupráce s kanadským vítězem Hart Trophy 2018 začal významně těžit. Od 12. dubna zaznamenal nejvíc bodů z týmu (6+8) a zastínil tak i členy elitní řady Davida Pastrňáka (3+8), Bergerona (3+5) a Marchanda (8+5)

„Věděl jsem, že je (Krejčí) dobrý. Ale až takhle?," žasnul po příchodu do Bostonu Hall.

Ve čtvrtek český mozek druhého útoku předvedl jednu z nejkrásnějších akcí celé sezony. Na modré čáře odstavil švédského obránce Buffala Rasmuse Dahlina, jeho finského kolegu Henriho Jokiharjua ztrapnil stahovačkou a nechal odklouzat z místa dění, aby pak Hallovi posunul puk před poloprázdnou branku. To byl dokonalý 'Matrix' v Krejčího podání.

Současnou fazónou o jedenáct let staršího krajana se před dalším soubojem s Buffalem chtěl nechat inspirovat i Pastrňák, který při rozcvičce v žertu kopíroval Krejčího pohyby. Výsledek? Pasta v sobotu končil bez bodu, Krejčí asistoval u všech branek při hattricku Craiga Smithe.

„Jen mi řekl před střídáním, ať držím hokejku dole, že mě bude pořád hledat. A našel mě hned na první pokus, takže jsme se tomu museli smát," pochvaloval si Krejčího přehled po třetím gólu večera Smith.

Blíží se play off a bostonský tvůrce hry s číslem 46 na zádech tradičně zvyšuje obrátky. Vždyť v letech 2011 a 2013 byl Krejčí nejproduktivnějším hráčem vyřazovací části.

„Asi jste si všimli, jak šlápl na plyn. Myslím, že ho k tomu donutili svojí rychlostí i Hall se Smithem. Každopádně je radost se na ně dívat," prohlásil trenér Bruins Bruce Cassidy.

Rodák ze Šternberku hraje za Boston od sezony 2006-07. Po této sezoně mu ale vyprší smlouva a nový kontrakt se zatím nerýsuje.

„O to se ale vážně nestarám. Jde mi jen o ten další zápas. Potřebujeme se dobře vyladit na play off," vyhlásil Krejčí. V současné formě nejlepší hráč Bostonu.

Reklama

Související témata: