Hlavní obsah

Americký snobismus a chamtivost. Ruský vicepremiér se pustil do NHL kvůli neúčasti na OH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Definitivní rozhodnutí zámořské NHL neposlat svoje hráče na olympiádu v Pekingu vzbudilo minimálně u části hokejistů a fanoušků poměrně ostré reakce. V Rusku zaznělo tvrdé odsouzení dokonce z politických míst.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Hvězdy z NHL na olympijském turnaji v Pekingu startovat nebudou.

Článek

NHL oficiálně odřekla účast svých hráčů kvůli šířící se variantě koronaviru omikron. Kvůli covidu už bylo v této sezoně odloženo 80 zápasů.

Ne všichni ale důvod neúčasti největších hvězd v Pekingu schvalují. Vidí za rozhodnutím ligy spíše snahu majitelů klubů chránit si svoje zisky. Hodně ostře se proti tomu ohradil třeba spoluhráč Davida Pastrňáka z Bostonu Brad Marchand. „Ohýbají pravidla, aby nepřišli o zápasy a o peníze," napsal mimo jiné na Twitter.

V podobném duchu se do nejlepší hokejové ligy světa pustil i ruský místopředseda vlády  Dmitrij Černyšenko, který sám dříve šéfoval celé KHL.

„Myslím, že je chybou NHL, že dává vždy přednost komerčním zájmům před nejdůležitější sportovní událostí. Je to mix amerického snobismu a chamtivosti v převleku za starost o zdraví hokejistů," nešetřil ostrými slovy Černyšenko v rozhovoru pro stanici Ria Novosti.

Podle něj se vedení NHL hodí pandemie jako výmluva, protože už delší dobu bylo zřejmé, že se majitelům hráče do Číny moc pouštět nechce.

„Když už došly argumenty, tak to schovají za covid. Ale tohle je především komerční story," dodal ruský politik.

Reklama