Hlavní obsah

Bitka hvězd: Stamkos šel po Matthewsovi. Tampa manipuluje sudími, stěžoval si pak kouč Toronta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První pěstní potyčku své NHL kariéry má Auston Matthews za sebou. A dostal se do ní, ani nevěděl jak. Americký útočník Toronta po předchozím konfliktu sbíral z ledu hokejky, když po něm pěstmi vystartoval kapitán Tampy Steven Stamkos. V sérii prvního kola play off přituhuje. Maple Leafs se díky výhře 4:3 v prodloužení ujali vedení 2:1 na zápasy.

Dlouhé čekání na úspěch. Dočká se Toronto letos? Úryvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Že by byli hosté v Amalie Areně herně lepší, to se říct nedá (střely 39:27 pro Tampu). Ale drželi se, co to šlo. K velkému vzedmutí vášní došlo ve třetí třetině za stavu 3:2 pro Lightning, když torontský bek Morgan Rielly prudce narazil na mantinel brzdícího Braydena Pointa, který se v bolestech skácel k ledu. Po viníkovi okamžitě vystartoval Nikita Kučerov. Když už se zdálo, že konflikt utichl, Stamkos napadl Matthewse, který přitom o žádné rvaní nestál.

„Ale dokázal se za sebe postavit, to se mi líbilo," cenil si kouč Toronta Sheldon Keefe, který naznačil, že Stamkosovo konání bylo cílenou strategií.

„Věděli, že jdeme na přesilovku kvůli tomu, co udělal Kučerov. Rozhodčí pak drží ruku Stamkosovi, který druhou rukou bez rukavice mlátí Austona Matthewse. Nejenže z toho domácí vyvázli bez úhony, ale ještě si s sebou na trestnou lavici vzali Matthewse a Ryana O'Reillyho. Geniální strategie, klasický případ, jak veteránský tým dokáže zmanipulovat sudí," poznamenal kouč Toronta.

Všichni ‚bitkaři', kteří byli vyloučeni na pět minut, nakonec za katrem uvízli skoro na devět, než byla hra přerušena.

Tampa ale měla také slušný důvod ke vzteku. Ve druhé třetině nebyl Pointovi uznán gól na 4:2, i když se puk koulel po výstroji gólmana Ilji Samsonova a forvard Tampy ho pak mezi betony dostal za čáru. Sudí ale rozhodli, že brankář Toronta měl už puk ve své moci a trefu neposvětili. Což byla jedna z klíčových chvilek utkání, jehož stav vyrovnal v čase 59:00 Ryan O'Reilly na 3:3. Ve 20. minutě prodloužení se pak přesně pod horní tyčku Andreje Vasilevského trefil Rielly, který měl být podle fanoušků Tampy dávno v kabině za zákrok na Pointa...

„Vidíte jednoho z nejlepších hráčů na světě, jak jde hlavou napřed do prken. Takže musí přijít nějaká reakce. Kdyby se ve stejné pozici ocitl Mitch Marner nebo Matthews, očekával bych od Toronta totéž. Ale nehledejte v tom nic osobního," vrátil se k šarvátce Stamkos.

Atmosféra série každopádně zhoustla, a nejspíš to bude vidět i v noci na úterý, kdy se hraje čtvrtý zápas.

„Na to, v jakém jsme stavu, se držíme dobře," připomněl kouč Jon Cooper zranění Erika Černáka a fakt, že Victor Hedman hraje se zraněním. O to větší strach měli Lightning o Pointa.

Hokejový pořad Příklep s útočníkem Caroliny Martinem Nečasem.Video: Sport.cz

Související témata: