Hlavní obsah

Bitva o Atlantik kulminuje, Florida opouští pozice. Dojde na Jágrova slova?

Tampa/Praha

Když prohrajete v NHL osm zápasů z dvanácti, tak se nemůžete divit, že vás pohled na tabulku přestane těšit. Hokejisté Panthers už nevévodí Atlantické divizi, dokonce už nejsou ani druzí. Bostonu se totiž vydařil bleskový floridský trip, v němž odvezli z ledů svých přímých konkurentů čtyři body.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Útočník Floridy Jaromír Jágr.

Článek

V pondělí Bruins vyhráli nad Panthers gólem minutu před koncem prodloužení, v úterý se trefili už deset vteřin po začátku nastavení díky ukázkové akci, kdy puk po ose Krug - Bergeron - Marchand přistál za zády domácího gólmana Bishopa.

Ve chvíli, kdy se v zámoří psalo o historických rekordech Jaromíra Jágra a vítězné sérii Lightning, vyrazil Boston na zteč a z posledních osmi zápasů vyhrál šest, když porazil také úřadující šampióny z Chicaga a do prodloužení dostal i duel se zdaleka nejlepším týmem základní části Washingtonem.

„Zbývá nám odehrát ještě 14 zápasů, takže máme ještě nějakou práci před sebou, ale jako tým začínáme sílit, což je dobré znamení," řekl Patrice Bergeron, s 60 body nejproduktivnější hráč Bruins.

Výkony Panthers slábnou

Floridě, která dlouho ‚Atlantiku' dominovala, začíná docházet dech a s tím přicházejí i obavy, aby se pracně vybudovaný náskok před mužstvy, které jsou pod čarou, v poslední fázi základní části nerozplynul.

„Týmy, které bojují o play off do poslední chvíle, jsou pak mnohem hladovější a dokážou překvapit a porážet lepší mužstva, protože pro ně play off začíná už na konci základní části," varuje Jágr, kterého poslední výsledky Panthers štvou.

Možná měl pocit, že statistické milníky, jež v poslední době překonával, rozptylovaly jeho spoluhráče. A výkony začaly slábnout, což se projevilo hlavně při nevydařeném pětizápasovém tripu, na němž Florida vyhrála jen jednou.

„Věděli jsme, že Jágr ty rekordy překoná, byla to jen otázka času. Na nikoho v kabině to vliv nemělo," ujišťoval ale kouč Gerard Gallant.

Tampa nabrala formu

S tím, co v poslední době předváděli Panthers, ale začalo ostře kontrastovat vzepětí Tampy Bay, která devíti výhrami v řadě překonala klubový rekord. Ke gólům kapitána Stamkose se přidala i souhra znovusestavených ‚Triplets', tedy útoku, jenž v minulé sezóně strašil obrany všech soupeřů v lize.

„Když ti kluci (Ondřej Palát, Nikita Kucherov, Tyler Johnson) do toho šlápnou, je to pastva pro oči," řekl kouč Tampy Jon Cooper. Po vítězné sérii však i jeho tým přibrzdily dvě porážky s Philadelphií a Bostonem.

Co náš čeká dál? „Základem je vrátit se k dobrému hokeji," řekl Jágr po strašidelném tripu, který Panthers zakončili se skóre 9:15.

Tento týden je čekají ještě domácí zápasy se Senators a Philadelphií. Zvláště ten druhý bude klíčový. Flyers ztrácejí na Panthers 8 bodů a pokud se jim výprava na Floridu vydaří tak jako Bostonu, Jágrovi přibudou další šediny.

Aktuální tabulka Atlantické divize:
1. Tampa Bay83 bodůzbývá 15 zápasů, z toho 7 doma
2. Boston83 bodůzbývá 14 zápasů, z toho 6 doma
3. Florida81 bodůzbývá 16 zápasů, z toho 7 doma
Zahrají si hokejisté Floridy Panthers v letošním ročníku NHL v play off?
Ano
92 %
Ne
8 %
Celkem hlasovalo 25622 čtenářů.

Reklama

Související témata: