Hlavní obsah

Brejk nevyšel. Blümel nezažil vítěznou premiéru a spadl do minusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To mohl být začátek jak víno. Ještě se Matěj Blümel ani pořádně nerozkoukal a už jel při své premiéře v NHL sám na gólmana. Únik ale česká akvizice Dallasu zakončila střelou, kterou James Reimer ze San Jose zlikvidoval.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Debutant v NHL Matěj Blümel ujíždí svému krajanovi Radimu Šimkovi

Článek

Dvaadvacetiletý útočník odehrál během debutu přes 14 minut, ale musel překousnout porážku 4:5 i dva minusy ve statistikách.

Třetí český nováček sezony po bostonském Jakubu Laukovi a Davidu Jiříčkovi z Columbusu absolvoval tradiční zahřívací kolečko na ještě prázdném ledě a v zápase se zařadil na křídlo druhé lajny vedle Tylera Seguina a Masona Marchmenta, když vypadl Rus Denis Gurjanov.

Po pravdě to ale v česko-kanadské formaci moc neklapalo. Nově sestavený útok měl dohromady bilanci 0+0 a sedm minusových bodů. Blümel nakonec dvakrát pálil na branku a připsal si jeden hit.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Český útočník Matěj Blümel sehrál svůj první zápas v NHL

Do prvního týmu Dallasu byl přitom povolán už podruhé. O předchozí pozvánce se dozvěděl kuriózně, když své jméno nenašel v zápasové sestavě týmu Texas Stars, za který přitom v devíti startech v AHL nasbíral jedenáct bodů (5+6). Do akce v NHL tehdy ještě nenaskočil, ale záhy přišla druhá šance před fanoušky v American Airlines Center.

"Měl vynikající kemp a výborný začátek v AHL, bodoval skoro každý večer," byl dobře informovaný kouč Dallasu Peter DeBoer.

Blümla sice v roce 2019 draftoval ve 4. kole Edmonton ze 100. místa, ale Oilers práva na bývalého pardubického útočníka nevyužili.

"Taky bych asi neřekl, že to bude právě Matěj, kdo udělá za tak krátkou dobu, tak velký pokrok," tvrdil Patrik Eliáš, který jako asistent sledoval nadějného forvarda v reprezentační dvacítce při MS 2020.

O rok později už hrál ale Blümel na šampionátu dospělých v Rize a letos senzačními výkony na MS v Tampere zaujal skauty ještě víc. I díky kontaktům Jiřího Hrdiny pak uzavřel dvouletý kontrakt v Texasu. A v noci na sobotu si splnil sen o NHL. Ačkoli mu premiéra nevyšla úplně podle představ.

Stars teď dvakrát po sobě prohráli, už v neděli by jim ale Blümel mohl pomoct vymanit se z minikrize ve Philadelphii (začátek 19.00 SEČ, vysílá Nova Sport 1). I když třeba na trochu jiném místě sestavy.

Reklama

Související témata: