Hlavní obsah

Carolina - New Jersey 5:1Stav série 1:0Carolina smetla New Jersey, hurikán nezastavil ani Vaněček

Aktualizováno

Hokejisté New Jersey v úvodním souboji 2. kola Stanleyova poháru prohráli s Carolinou 1:5 a porážce nezabránil ani Vítek Vaněček, který ve 22. minutě spěchal na led po třetím gólu Hurricanes jako náhrada za Akiru Schmida. Český gólman si připsal deset úspěšných zákroků z jedenácti střel, poslední gól domácí vsítili při power play Devils. Leon Draisaitl z Edmontonu se blýskl čtyřmi góly v síti Las Vegas, pro Oilers ale přesto začalo druhé kolo play off porážkou 4:6.

Foto: Karl B DeBlaker, ČTK/AP

Gólman New Jersey Vítek Vaněček zastavuje jednu ze střel Caroliny v úvodním souboji 2. kola Stanleyova poháru.

Článek

Carolina na úvod série absolutně pokryla střelce New Jersey, kteří dokázali vyslat na branku domácích jen 18 ran a v první třetině dokonce jen jednu. "Tak nějak jsem si to představoval," culil se po utkání kouč Caroliny Rod Brind'Amour, jehož svěřenci se museli probudit do zápasového tempa po pětidenní pauze. "Trochu mě to děsilo, ale pořád to tam je," líčil s úsměvem trenér Hurricanes.

Devils nedokázali navázat na pondělní výhru 4:0 v rozhodujícím sedmém utkání série s NY Rangers. "Po velkém vítězství to pro nás bylo rychlé vystřízlivění. Carolina šla do zápasu s obrovskou energií, zatlačila nás do rohu a nedovolila nám nic. Emocionálně jsme byli nejspíš ještě v zápase s Rangers, tenhle večer nám ale dokonale otevřel oči a skočili jsme rovnýma nohama znovu do play off," podotkl trenér New Jersey Lindy Ruff.

Útočník Hurricanes Martin Nečas vyšel naprázdno, na druhé straně si Ondřej Palát připsal tři záporné body.

Draisaitl vstřelil ve čtvrté minutě první gól zápasu v přesilové hře a v závěru úvodní třetiny upravil na 2:3 z nenápadné akce. Lídr produktivity play off NHL (11+4) nahodil puk z nulového úhlu na branku a od zad Laurenta Brossoita se odrazil do sítě. Draisaitl zkompletoval hattrick ve 42. minutě, když v další početní převaze vyrovnal střelou do odkryté branky na 3:3. Poslední gól přidal z rychlého protiútoku a snížil na 4:5.

Vegas na úvodní Draisaitlův zásah rychle reagoval a otočil na 3:1. O obrat se gólově zasloužili Ivan Barbašev, Michael Amadio a Mark Stone. Domácí i po trefě na 3:3 přišli s rychlou odpovědí. Za 111 sekund už vedli 5:3 po brankách Barbaševa, první hvězdy zápasu, a Chandlera Stephensona. Výhru v závěru pojistil Jack Eichel. Čtyři branky dal o den dříve i Joe Pavelski, taktéž Dallasu jeho mimořádný výkon nestačil.

2. kolo play off NHL
Východní konference - 1. zápas:
Carolina - New Jersey 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Branky: 10. Pesce, 15. Jarvis, 22. Kotkaniemi, 51. Skjei, 57. Fast - 26. Bastian. Střely na branku: 23:18. VÍTEK VANĚČEK odchytal za New Jersey 37:01 minuty, inkasoval jeden gól z 11 střel a úspěšnost zásahů měl 90,9 procenta. Diváci: 18 735. Hvězdy zápasu: 1. Pesce, 2. Martinook, 3. Andersen (všichni Carolina).
Západní konference - 1. zápas:
Vegas - Edmonton 6:4 (3:2, 0:0, 3:2)
Branky: 5. a 43. Barbašev, 10. Amadio, 19. Mark Stone, 44. Stephenson, 60. Eichel - 4., 20., 42. a 49. Draisaitl. Střely na branku: 34:27. Diváci: 18 243. Hvězdy zápasu: 1. Barbašev, 2. Stephenson, 3. Mark Stone (všichni Vegas).

Reklama